Hlavní obsah

Po loňské Tour oslavil Contador těsný triumf i na Giru

Španělský cyklista Alberto Contador se rok po svém premiérovém vítězství na Tour de France stal poprvé v kariéře také nejlepším jezdcem dalšího vyhlášeného závodu Giro d'Italia. Pětadvacetiletý jezdec má tak víceméně letos splněno, neboť na Tour není jeho Astana žádanou stájí.

Článek

Contadorovo vítězství v 92. ročníku italské soutěže začalo dozrávat po královské 15. etapě, po které se jeden z nejlepších závodníků současného světového pelotonu prvně oblékl do růžového trikotu. Před nedělní závěrečnou časovkou měl před druhým Riccardem Riccem pouhý čtyřsekundový náskok, potvrdil však kvality lepšího časovkáře a svůj odstup nakonec zvýraznil na minutu a 57 vteřin.

Španěl, jenž jako první od roku 1996 nepustil na Giru na nejvyšší stupínek italského cyklistu, se na vyrovnané koncovky stává expertem. O příslovečný vous vyhrál i na loňské Tour. Jeho náskok 23 sekund před Australanem Evansem byl druhým nejmenším v historii závodu.

Contador vyhrál i se zlomeninou lokte

Contador se navíc nyní musel vypořádat i s tím, že stáj Astana obdržela pozvánku na Giro až týden před startem, a také s vlasovou zlomeninou lokte. Bolestivý úraz utrpěl po pádu v osmé etapě.

Contador naopak dávno ví, že na letošní Tour de France své prvenství obhajovat nebude. Kazašsko-švýcarský tým se stal pro pořadatele po loňských dopingových kauzách jeho bývalých jezdců nežádoucím. Španělský talent tak doplatil na to, že po avizovaném rozpadu svého minulého zaměstnavatele Discovery Channel zamířil v říjnu právě do kontroverzní Astany.

Contador figuroval v dopingových skandálech

I v Contadorově případě je na místě dávka obezřetnosti. Jeho jméno se totiž objevilo v seznamech lékaře Eufemiana Fuentese, který šířil mezi cyklisty dopingové látky. Contador tvrdil, že omylem, a je pravdou, že Mezinárodní cyklistická unie (UCI) závodníka předloni plně očistila.

Contador zabředl do těchto problémů ještě v době svého působení v týmu Liberty Seguros (později Astana-Würth), s níž právě Fuentes úzce spolupracoval. Už tehdy ho příslušnost k problémové stáji stála účast na Tour de France 2006.

Od roku 2003 jezdí mezi profesionály

Rodák z Madridu zpočátku inklinoval k fotbalu a atletice, a ačkoli měl talentu na rozdávání, vybral si nakonec cyklistiku. Ta ho začala více zajímat díky jeho staršímu bratrovi (má celkem tři). Vypracoval se až mezi profesionály, kde působí od roku 2003. V témže roce si připsal i své první dílčí vítězství: etapový triumf v závodě Kolem Polska.

Hned v další sezóně ho na silnici potkal první kritický okamžik. Po těžkém pádu v závodě Kolem Asturie se po návratu z nemocnice cítil dost špatně a opět tak putoval do lékařské péče. Za pět minut dvanáct: na masivní krevní sraženinu a neodkladnou operaci mu zůstala památka v podobě 60 stehů na hlavě. V plné síle byl znovu až v dalším ročníku, což prokázal také například vítězstvím v závodě Katalánský týden.

Contador má ideální vytrvalostní parametry 

Výtečným způsobem vstoupil Contador do uplynulého roku. Cyklista s ideálními vytrvalostními parametry oslavil příchod do nového týmu Discovery Channel vítězstvím v závodě Paříž-Nice. Na Tour de France byl poté vyslán jako týmová dvojka, jenže původní záměr brzy padl a stáj se zaměřila na úspěch mladého Španěla.

Třetí nejlepší muž konečného pořadí série ProTour 2007 a jezdec považovaný za nástupce sedminásobného vítěze Tour Lance Armstronga si zatím výborně počíná rovněž letos. Před dnešním úspěchem vyhrál i dubnový závod Kolem Baskicka či březnový další domácí podnik Castilla a León.

Reklama

Související témata: