Hlavní obsah

Španěl Contador uhájil vedení v časovce a poprvé kraloval na Giru

Španělský cyklista Alberto Contador ze stáje Astana se stal poprvé vítězem slavného závodu Giro d'Italia. Loňský král Tour de France v nedělní závěrečné časovce dojel na jedenáctém místě a odrazil nápor nejbližších pronásledovatelů. Giro má tak po 12 letech jiného než italského vítěze.

Článek

Před závěrečným osmadvacetikilometrovým bojem proti chronometru měl sice Contador náskok pouze čtyř vteřin na domácího Riccarda Ricca, ale v neděli opět prokázal, že je lepším časovkářem. Ricco od prvních mezičasů nabíral stále větší ztrátu a ani další cyklisté z popředí celkového pořadí Contadorův náskok neukrajovali.

Z vítězství v závěrečném dějství se nakonec radoval Marco Pinotti, o dvojnásobný triumf stáje High Road se postaral Tony Martin, jenž dojel druhý se sedmivteřinovou ztrátou. Contador na jedenácté pozici zaostal za vítězem o 39 vteřin.

Pětadvacetiletý rodák z Madridu se přitom Gira původně neměl vůbec zúčastnit. Kazašská stáj Astana byla kvůli své dopingové minulosti pozvána až na poslední chvíli. Contadora v boji o druhý největší úspěch kariéry nezbrzdila ani zlomenina v lokti, kterou si způsobil při pádu v osmé etapě.

Contadora považují Španělé za nástupce Induraina

Španělská cyklistika tak možná našla nástupce za fenomenálního Miguela Induraina, který dokázal ve své kariéře vyhrát pětkrát Tour de France a dvakrát Giro.

Na rozdíl od předchozích vítězů Danila di Luky či Gilberta Simoniho, kteří skončili na konci první desítky, byl nejblíže k triumfu z početného italského zastoupení Ricco. "Škoda, že jsem nevyhrál. Myslím, že jsem neměl potřebné štěstí. Ale za rok budu zase zkušenější a bude těžké mě porazit," prohlásil sebevědomý vítěz dvou letošních etap, jenž v celkovém pořadí nakonec na druhém místě zaostal o minutu a 57 sekund. Na bronzovém stupínku skončil o další minutu zpět Marzio Bruseghin.

Letošní Giro dokončil úspěšně také jediný český zástupce František Raboň, jemuž v celkové klasifikaci patří se ztrátou více než tří hodin 101. místo.

21. etapa (časovka na 28,5 km):
1. Pinotti (It.) 32:45, 2. Martin (Něm.) -7, 3. Ignatěv (Rus.) -10, 4. Wiggins (Brit.) -13, 5. Vande Velde -22, 6. Pate (oba USA), 7. Bennati (It.), 8. Cummings (Brit.) všichni -24, 9. Gusev (Rus.) -31, 10. Voigt (Něm.) -33, ...95. Raboň (ČR) -3:03.
Konečné pořadí:
1. Contador (Šp.) 89:56:49, 2. Ricco -1:57, 3. Bruseghin -2:54, 4. Pellizotti (všichni It.) -2:56, 5. Meňšov (Rus.) -3:37, 6. Sella (It.) -4:31, 7. Van den Broeck (Belg.) -6:30, 8. Di Luca -7:15, 9. Pozzovivo -7:53, 10. Simoni (všichni It.) -11:03, ... 101. Raboň -3:12:35.

Reklama

Související témata: