Hlavní obsah

Za doping na Tour de France zaplatí tým pokutu 100 000 eur

Letošní Tour de France se bude konat plně pod jurisdikcí francouzské cyklistické federace, která tedy bude mimo jiné zodpovědná i za provádění dopingových testů. Tým, jehož člen se proviní proti dopingovým pravidlům, bude muset francouzskému svazu zaplatit pokutu 100 000 eur (zhruba 2,5 miliónu korun).

Článek

Tour se pojede pod patronátem národního svazu především kvůli dlouhodobému sporu pořádající organizace ASO s Mezinárodní cyklistickou unií. "Požádali jsme svaz, aby Tour byla pod jeho záštitou. O dopingové testy se proto bude starat Francouzská antidopingová agentura," uvedl na úterní tiskové konferenci ředitel závodu Christian Prudhomme.

Týmy startující na letošní Tour budou muset podepsat takzvanou antidopingovou smlouvu, v níž se mimo jiné zavazují, že za dopingový případ svého člena pošlou na konto francouzské federace 100 tisíc eur, které budou využity na boj proti dopingu.

Opatření má zabránit opakování skandální Tour z minulého roku, kdy budoucností závodu otřásly dopingové případy Alexandra Vinokurova, Ibana Maya, Cristiana Moreniho, Patrika Sinkewitze, suspendace držitele žlutého trikotu Michaela Rasmussena i podezřelá minulost vítěze Alberta Contadora.

Ten nebude od 5. června svůj loňský triumf obhajovat, protože kvůli dopingovým prohřeškům svých členů nedostala pozvánku stáj Astana, jejímž je členem. Jak dnes uvedl Prudhomme, na jeho rozhodnutí nic nezměnilo ani nedělní Contadorovo vítězství na Giru d'Italia. "Nemáme nic proti Contadorovi. Ale v březnu jsme se rozhodli Astanu vyřadit, a tím to končí," dodal.

Reklama