Hlavní obsah

Cyklista Boonen prý měl pozitivní test na kokain

BRUSEL

Slavný belgický cyklista Tom Boonen měl pozitivní test na kokain. Drogu v jeho těle odhalila mimosoutěžní dopingová zkouška 25. května.

Článek

Bývalému mistrovi světa hrozí vězení, pokud bude usvědčen z držení kokainu. "Mohl by dostat tři měsíce až pět let vězení," řekla agentuře Reuters mluvčí státního zastupitelství v Turnhoutu Inge Delissenové. Zatím podle ní nebylo rozhodnuto, zda bude Boonen obviněn.

Specialista na spurty se k záležitosti zatím nevyjádřil, jeho stáje Quick Step svolala na středu tiskovou konferenci. Rychle zareagovali organizátoři závodu Kolem Švýcarska, který začne v sobotu, když oznámili, že Boonena na start nepustí.

"Ředitel závodu Armin Meier informoval stáj Quick Step, že Boonen se závodu Kolem Švýcarska nesmí zúčastnit," řekl agentuře Reuters mluvčí závodu, který tradičně cyklistům slouží jako generálka před Tour de France.

Přitom podle zástupců mezinárodní federace UCI belgickému cyklistovi nehrozí žádný trest za doping, neboť v případě mimosoutěžní kontroly není kokain považován za zakázanou látku. "Existují hranice pro takové testy. Pokud jsou provedeny tři dny před závodem, jsou považovány za mimosoutěžní," uvedl mluvčí UCI Enrico Carpani.

Vyšetřovatelé v Turnhoutu už začali zjišťovat, zda Boonen drogu nepřechovával. Belgický tisk uvedl, že při prohlídce domu jeho rodičů žádné stopy po kokainu nenašli.

Boonen na sebe negativně upozornil policii již minulý týden, kdy řídil opilý a během měsíce přišel už podruhé o řidičský průkaz. Policisté mu naměřili rychlost 180 km/h v místě, kde se smí jet jen devadesátkou, v krvi měl navíc jedno promile oproti povolené polovině. Příliš rychle jel i na konci dubna a tehdy rovněž musel na dva týdny odevzdat řidičské oprávnění.

Sedmadvacetiletý Boonen letos vyhrál tradiční jednorázový závod Paříž - Roubaix i etapový podnik v Kataru. V minulosti pro sebe rozhodl celkem šest etap na Tour de France.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články