Hlavní obsah

Český cyklista Kreuziger zvítězil v generálce na Tour de France

BERN

Český cyklista Roman Kreuziger vyhrál s náskokem 49 vteřin před Němcem Klödenem závod Kolem Švýcarska, tradiční generálku na Tour de France. Poslední devátou etapu s cílem v Bernu vyhrál Švýcar Fabian Cancellara. "Je to moje největší profesionální vítězství," radoval se v cíli teprve dvaadvacetiltý cyklistický supertalent Kreuziger.

Článek

V nedělní poslední deváté etapě Pro Tour závodu z Altdorfu do Bernu, o celkové délce 168 km, Kreuziger svůj náskok udržel a ve čtvrtém nejprestižnějším závodě světa zvítězil. Stal se vůbec nejmladším vítězem v historii tradiční generálky na slavnou Tour de France. "Teď si dám týden odpočinku a pak mě čeká Tour," přiblížil svůj nejbližší program Kreuziger.

Před startem prestižního závodu si ale velké cíle neklade. "Jsem poprvé ve výběru stáje Liquigas pro Tour de France, jedu se tam tedy především učit a hlavně absolvovat celý závod. Možná bych mohl dosáhnout na dílčí výsledek v některé z etap," hovořil skromně po triumfu ve Švýcarsku na stránkách cyclingnews.com.

Dvaadvacetiletý juniorský mistr světa z roku 2004 byl zatím v prestižním seriálu Pro Tour nejlépe druhý. Stalo se tak v letošním závodu Kolem Romandie, kde podlehl pouze Klödenovi, jemuž ve Švýcarsku oplatil stejnou mincí. Během celého závodu zlepšoval své postavení, do žlutého trikotu se oblékl po sobotní předposlední etapě.

Vítězství urval v náročné časovce 

Tou byla 25 km dlouhá časovka s velkým převýšením, kterou rodák z Moravské Třebové vyhrál s náskokem 16 vteřin před druhým Rujanem z Venezuely, a ujal se ve vedení průběžného pořadí závodu s náskokem 48 vteřin před druhým Němcem Klödenem. Vítězství v závodu Kolem Švýcarska za pomocí kolegů ze stáje Liquigas pak uhájil v poslední etapě s cílem v Bernu.

Kreuziger přijel do Švýcarska, stejně jako velká většina závodníků pelotonu, pouze aby se připravil na Tour de France. Neočekával od sebe žádný velký výkon. O to větší muselo být jeho překvapení při pohledu na výsledkovou listinu v cíli závodu. "Věřil jsem, že se tady na ten závod (TdF) kvalitně připravím. Když jsem se ale naučil vše potřebné, byl jsem ve výborné kondici a začal se víc soustředit i na výsledek," vysvětlil své záměry český cyklista.

"Je to moje největší profesionální vítězství," radoval se cyklistický supertalent Kreuziger a překvapenému televiznímu komentátorovi vysvětlil, co stojí za jeho brilantní němčinou: "Já jsem tady totiž čtyři roky bydlel. Jako školák jsem závodil za švýcarskou stáj RV Schulz a jako junior jsem hájil barvy Groupe Sportif Schumacher."

Český mladík je třetí mezi elitními cyklisty 

Kreuziger získal za vítězství v etapovém závodě Kolem Švýcarska 54 bodů do žebříčku jezdců v seriálu Pro Tour Mezinárodní cyklistické federace UCI a posunul se z 15. na průběžnou bronzovou příčku. Na vedoucího Itala Damiana Cunega, který má 104 bodů, ztrácí bodů deset, na druhého Klödena pouhé dva.

Nejprestižnější závod cyklistické sezóny Tour de France začíná v Brestu 5. července.

Kolem Švýcarska - 9. etapa (168 km):
1. Cancellara (Švýc.) 4:01:07, 2. Gilbert (Belg.) stejný čas, 3. Moreno (Šp.) -4, 4. Tosatto (It.) -5, 5. Zberg (Švýc.), 6. Van Avermaet (Belg.), ...26. Kreuziger (ČR) všichni -8.
Konečné pořadí:
1. Kreuziger 35:43:46, 2. Klöden (Něm.) -49, 3. Antón (Šp.) -1:55, 4. Cunego (It.) -2:11, 5. Lövkvist (Švéd.) -2:37, 6. A. Schleck (Luc.) -2:57.
Pořadí ProTour:
1. Cunego 104, 2. Klöden 96, 3. Kreuziger 94, 4. Evans (Austr.) 85, 5. Valverde (Šp.) 83, 6. Greipel (Něm.) 62.

Reklama