Hlavní obsah

Kreuziger: Jako hvězda se necítím, před Tour není na oslavy čas

Jan CíchaSport.cz

Český cyklista Roman Kreuziger se po úspěchu v Závodě kolem Švýcarska vrátil do České republiky, kde ho čekají dva dny odpočinku. Čas si v úterý po poledni udělal také na setkání s novináři, kde se vyjadřoval k prvnímu místu na zmíněném závodě, či na blížící se Tour de France. "Doufám, že se mi bude dařit vyhrávat častěji,“ řekl dvaadvacetiletý cyklista.

Článek

„Všechno se počítá s odstupem času, ale ta ozvěna závodu je veliká. Dokonce mi přišlo přání z prezidentské kanceláře. Je vidět, že se o tom závodě hodně vědělo a to nejen v České republice,“ nechal se slyšet v jedné pražské pizzerii Kreuziger, který s vítězstvím vůbec nepočítal jako hvězda se však necítí. „To by bylo trochu přehnané, ale zapadl jsem do určité skupiny lidí. Je to takový počáteční krok, který startuje moji kariéru," doufá.

Úspěchem ve Švýcarsku Kreuziger ještě upevnil svoji už tak dobrou pozici v italském týmu Liquigas. „Teď se o mě budou starat ještě více. Ve stáji měl můj úspěch ve Švýcarsku ohromný ohlas, všichni viděli, že jsem se hodně snažil,“ poznamenal nadějný cyklista, který prvenství ani pořádně neoslavil. „Jen jsme si ťukli s týmem, na žádné velké oslavy není 10 dní před Tour čas,“ doplnil.

Čeští diváci Kreuzigera bohužel neuvidí na republikovém šampionátu. „Mistrovství nepojedu, protože z hlediska přípravy k Tour to není vhodné,“ vysvětlil svou absenci a doplnil, že ve čtvrtek večer se přesouvá zpět do Itálie, kde ho čeká další tréninkový blok.

Tour chce především dojet

A jaké má Kreuziger ambice na nejslavnějším etapovém závodě? „Především bych chtěl Tour dojet. Během prvních deseti dní se uvidí, jestli má význam se snažit bojovat o celkové umístění a nebo zkusit zvítězit při nějaké horské etapě,“ vyhlíží budoucnost.

Po úspěchu ve Švýcarsku se trochu mluví i o jeho roli lídra ve stáji Liqiugas. „Poku budu po deseti dnech vysoko a budu se cítit dobře, tak nemám problém s tím, abych na sebe vzal zodpovědnost. Nyní ale nechci nikde nic vyhlašovat. Třeba na bílý dres bude útočit spousta jezdců,“ je si vědom Kreuziger, který na letošní Tour jede především na zkušenou. „Když se povede jedna etapa, tak budu spokojený,“ přeje si.

V loňském roce absolvoval španělskou Vueltu, letos jede Tour. Příští rok si možná vyzkouší i v Itálii hodně populární Giro. „Všechny velké etapové závody jsou krásné,“ zhodnotil tři nejvýznamnější závody, na kterých se musí vypořádat také se stereotypem. „Tomu se dá zabránit dobrou partou v týmu, což my v Liquigasu máme,“ řekl.

Reklama