Hlavní obsah

Prokop je člověk, který nic neošidí, říká trenér Menčík

PRAHA

Jejich spolupráce se datuje od zimy 2002. Trenér Radim Menčík žije v Brně, Michal Prokop v Praze. Spolupracují na dálku. „Nejsme jediní, kdo do takhle dělá. Možná je to výhoda v tom, že jsme si pořád vzácní,“ říká Menčík.

Foto: ČTK

Bikera Michala Prokopa trénuje už šest let Radim Menčík.

Článek

„Když se zrodila naše spolupráce, Michal přišel jako skvělý junior do mužů. Jeho výsledky ale zpočátku neodpovídaly očekávání. Oslovil jsem ho a začali jsme trénovat.

I když je mezi námi věkový rozdíl nějakých 25 let, vnímám Michala jako kamaráda. On zná moje syny, já zase něco z jeho soukromí, ale pořád tam převládá vztah trenér–závodník. To, že žijeme každý jinde, nepovažuji za nevýhodu. Komunikujeme prakticky denně po telefonu a alespoň nemůže dojít k nějaké ponorkové nemoci... Osobní kontakt tam ale je asi tak jednou za čtrnáct dní, některé věci řešíme i e-mailem.

V první řadě jsem jeho kondiční trenér a taky trochu psycholog. Michal jezdí fourcross i bikros, závody se pořád prolínají a potřebuje spíš rádce. Na kole on umí absolutně všechno, tam mu v podstatě nic říkat nemusím. Jen občas se někdy zeptá, jestli si myslím, že něco udělal špatně.

Po Evropě a v Čechách s ním na většinu závodů jezdím, ale třeba v zámoří, kde hodně startuje, jsem byl jen jednou. Přece jen mám své zaměstnání, pracuji jako projektant a někdy nemůžu odcestovat na delší dobu.

Jako závodník je Michal úžasně cílevědomý. Je to obrovský profesionál, který nic neošidí. Píšu mu tréninkové plány na každý den a i když si to nemůžu hmatatelně ověřit, tak jsem přesvědčen, že to do puntíku splní. V tomhle mu stoprocentně věřím.

Stejně tak mu budu věřit i na olympiádě. Sice mu trošku zkomplikovalo přípravu zranění ruky, ale on má práh bolesti někde hodně daleko. Věřím, že se s tím porve. Lékaři určitě udělají maximum, aby ho to nelimitovalo.

Vím, že by v Pekingu chtěl postoupit do finále, což je v jeho silách. Udělal pro úspěch v přípravě dost a já bych mu hrozně moc přál medaili. Když nebude mít smůlu, může ji získat.“

Reklama