Hlavní obsah

Domácí titul v časovce získal Raboň před Hruškou

Mistrem České republiky v cyklistické časovce se ve čtvrtek stal František Raboň z elitní stáje ProTour High Road. Na trati dlouhé 40 kilometrů v Třeboni zdolal o 46 sekund Jana Hrušku. Třetí ve společném šampionátu českých a slovenských cyklistů skončil Matej Jurčo, který získal slovenský titul. Český bronz vybojoval René Andrle.

Článek

Na startu se prezentovalo pouze 34 cyklistů, nichž sedm bylo ze Slovenska. Jako pátý vyrazil na trať Hruška, který na domácím šampionátu v této disciplíně získal dvě zlaté medaile v letech 1997 a 1999, ale v poslední době se věnuje už hlavně horským kolům. Jeho čas 50:39 znamenal vedení a na pomyslném trůnu vydržel až do příjezdu Raboně, který startoval z domácích jezdců druhý od konce. Za ním vyrazil už pouze loňský mistr Stanislav Kozubek.

Již na obrátce po polovině závodu byl čtyřiadvacetiletý Raboň nejrychlejší, ale před Hruškou vedl jen o 11 sekund. O devět let starší Hruška ve druhých dvaceti kilometrech neudržel nasazené tempo, takže Raboň nakonec vyhrál s poměrně značným náskokem. V kategorii elite získal první mistrovský titul, předtím ale třikrát vyhrál časovku a jednou závod s hromadným startem mezi jezdci do 23 let.

Čest nejlepší české stáje PSK Whirlpool Author zachránil ziskem bronzu Andrle, Kozubek obsadil čtvrtou příčku. Neuspěl šestinásobný mistr republiky v časovce Ondřej Sosenka, který obsadil celkově osmé místo, v českém pořadí byl šestý. Dostal se před něj i Milan Kadlec, přestože v úterý odvedl velký kus práce v časovce družstev, kde dovedl Duklu Praha ke stříbru.

Raboň zářil v cíli spokojeností. "Vedení stáje mělo na národních šampionátech velký zájem. Proto jsem strašně rád, že jsem uspěl. Jelo se mi dobře, ale lehký závod to rozhodně nebyl, naopak," řekl novinářům. "Letos jsem moc časovek nejel, hodně mi pomohl víkendový závod v Nizozemsku, který byl dobrým tréninkem," uvedl Raboň, který pojede i nedělní závod s hromadným startem.

Někdejší elitní časovkář Hruška si dělal ambice na titul, i když už závodí především v terénu. "Přijel jsem vyhrát, ale i se stříbrem jsem spokojený. Porazil mě velmi dobrý jezdec. Začátek jsem nakopl a druhá polovina závodu byla trošku pomalejší," řekl Hruška.

Mezi jezdci do 23 let byl nejrychlejší Martin Hačecký z Dukly Praha, který předstihl o 49 sekund cyklokrosaře Davida Mengera. Třetí skončil vítězův bratr Vojtěch Hačecký. Mezi juniory na poloviční trati získal zlato Jakub Novák z CK Windoor´s Příbram.

Muži - elite (40 km):
1. Raboň (High Road) 49:53, 2. Hruška (Cyklotrenink.com) -46, 3. Jurčo (SR) -1:02, 4. Andrle (PSK Whirlpool Author) -1:25, 5. Nagy (SR) -1:53, 6. Kozubek (PSK Whirlpool Author) -1:55, 7. Kadlec (Dukla Praha) -2:00, 8. Sosenka -2:19, 9. Fr. Klouček (oba PSK Whirlpool Author) -2:27, 10. Galatík (ČR) -2:44.
Pořadí mistrovství ČR:
1. Raboň, 2. Hruška, 3. Andrle, 4. Kozubek, 5. Kadlec, 6., Sosenka, 7. Fr. Klouček.
Muži do 23 let (40 km):
1. M. Hačecký (Dukla Praha) 53:11, 2. Menger (Budvar Tábor) -49, 3. V. Hačecký (Dukla Praha) -54.
Junioři (20 km):
1. Novák (CK Windoor´s Příbram) 26:46, 2. Benda (ZČE Plzeň) -4, 3. Bendolský (Dukla Brno) -12.

Reklama