Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger: Tým na mě žádný tlak vyvíjet nebude

Český cyklista Roman Kreuziger se připravuje na svůj první start na slavném etapovém závodě Tour de France. Dvaadvacetiletý jezdec italské stáje Liquigas před necelými 14 dny zvítězil v závodě Kolem Švýcarska, tradiční generálce na Tour. Nervozitu však necítí. "Tým na mě žádný tlak vyvíjet nebude, takže nemůžu zklamat," nechal se slyšet Kreuziger

Článek

V sobotu se poprvé v kariéře poprvé postavíte na start slavné Tour. Jste nervózní?

Ani ne. Bude to pro mě nová zkušenost. Určitě mi tenhle závod hodně dá a v příštích letech díky tomu třeba budu moci usilovat o přední umístění.

Kdy jste přiletěli do Brestu?

Ve středu večer, do hotelu jsme se dostali až o půlnoci. Letěli jsme z Benátek do Paříže a pak jsme přestupovali na letadlo do Brestu.

Už na vás dýchla atmosféra závodu?

Zatím moc ne, připadám si jako na každém jiném závodě.

Jaký program jste měli ve čtvrtek?

Ráno snídaně, pak čtyři hodiny trénink. K tomu jsme museli absolvovat povinné dopingové kontroly a večer byla slavnostní prezentace týmů. To je spíš show pro lidi.

S kým bydlíte na pokoji?

S Bělorusem Kučinským. Je to klidný kluk, žije v Itálii dlouho, italsky mluví perfektně a dobře si rozumíme.

Už víte, jaké plány s vámi má Liquigas?

Jedno vím jistě: tým na mě žádný tlak vyvíjet nebude, takže nemůžu zklamat. Stejný případ je Nibali, oba jsme mladí závodníci. Bylo by asi troufalé, aby od začátku tvrdili, že jsem lídrem a pojede se na mě.

Na co se vaše stáj zaměří?

Chceme být úspěšní na více frontách. Tým se trošku změnil, kvůli problémům s achillovkou nám vypadl Bennati a místo něj jede Cicchi. Máme závodníky na spurty, na úniky, určitě se budeme chtít v úvodu pokusit vyhrát některou z etap. Nejzkušenějším borcem z naší sestavy je Španěl Beltran, několikrát jel Tour v jednom týmu s Armstrongem. Je to výborný vrchař a věřím, že třeba mně a Nibalimu se jeho zkušenosti nejen v horách budou hodit. Můžeme z toho těžit.

Sázkové kanceláře vám ale věří nejvíce z celého Liquigasu...

To je relativní. U nás jsou lidi, kteří jsou starší a zkušenější. Třeba Pozzato určitě může vyhrát některou etapu z úniku a sáhnout si na žlutý dres lídra. Sázkovky asi soudí z toho, že bych měl s Nibalim jet na celkové pořadí a třeba můžeme překvapit. Ale favorité jsou jinde.

Koho favorizujete vy?

Podle výsledků v sezóně a výkonů na Tour v předchozích letech asi Evanse. Ale jsou tam další jména: Valverde, Andy Schleck, Cunego, Meňšov, Sastre. Evans měl k vítězství blízko už vloni, Valverde je taky v top formě, což prokázal na Dauphine Libére. Cunego jel se mnou ve Švýcarsku. Byl čtvrtý, ale bral to na rozjetí. V těžkých horských etapách na Tour bude určitě hodně vpředu. Myslím, že po deseti dnech Tour si budeme moci říci, kdo jak na tom je a jakým způsobem by se závod mohl vyvíjet.

Jak se cítíte? Udržel jste si formu?

Docela to jde. O víkendu jsem absolvoval těžké tréninky, hlavně v sobotu jsem jezdil pět hodin v kopcích. Prostor dostal i odpočinek, abych na Tour odjel v optimální pohodě.

Máte z něčeho strach?

Bát se člověk nesmí ničeho. Jen musí mít respekt, protože tam jsou skoro všichni nejlepší závodníci. Hlavně první týden je nervózní, všichni se tlačí dopředu, chtějí se ukázat a je tam spousta hromadných pádů.

Reklama