Hlavní obsah

V Bretani začíná Tour de France, obhájce chybí

BREST/PRAHA

Pětadevadesátý ročník cyklistické Tour de France startuje v sobotu v Brestu. Chybět nebude Čech Roman Kreuziger, v Bretani naopak fanoušci neuvidí španělského obhájce prvenství Alberta Contadora. Největšími favority na celkové vítězství jsou Australan Evans a Španěl Valverde.

Článek

Contadora diváci neuvidí, protože organizátoři ze společnosti ASO nepozvali jeho stáj Astana. I když Španěl loni vyhrál Tour v barvách dnes již neexistujícího amerického týmu Discovery Channel, z jezdců Astany byli před rokem kvůli dopingu ze závodu vyloučeni Kazaši Vinokurov, Kašečkin a Němec Kessler. A tým pak ze závodu odstoupil.

„Všichni se mě ptají, proč tady nebude Contador. Ale já přece nedělám pravidla tohoto závodu,“ krčí rameny australský favorit Cadel Evans. „On by si určitě zasloužil být na startu,“ řekl další adept na celkové vítězství, Španěl Alejandro Valverde.

Podle Armstronga jde o pomstu

Daleko kritičtější je v tomto směru sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong. Myslí si, že je to dodatečná pomsta jeho osobě od Francouzů, kteří na něj měli vždy spadeno. Navíc ředitele Astany od letoška dělá Belgičan Johan Bruyneel, který dlouho šéfoval Armstrongovým týmům a dodnes jsou oba velcí kamarádi.

„Astana 2008 nemá nic společného s tou loňskou. Pokud chtějí dělat gesta, měli vykopnout všechny týmy, jejichž jezdci měli loni na Tour trable s dopingem. Ale jak je možné, že CSC i Rabobank startují,“ čílí se Američan. „Je to nefér vůči fanouškům a hlavně vůči klukovi, který se jmenuje Alberto Contador...“

Favoritem Tour je Evans

Jako největšího favorita vidí experti loni druhého Australana Evanse. Má výhodu v tom, že zbylých osm jezdců týmu Lotto bude jeho domestiky. „Forma je dobrá,“ připouští bývalý vynikající biker, který jede třetí Tour kariéry. Pokaždé skončil v první desítce. Evans je známý puntičkář a vše plánuje do detailu. „Nechceme podcenit žádnou maličkost. Vědí to závodníci, mechanici, maséři i kuchař. A tu důvěru chci všem splatit vítězstvím,“ řekl Evans. Vedení týmu dokonce angažovalo na ochranu závodníků jednoho belgického policistu, který byl v minulých letech na Tour Armstrongovým bodyguardem.

Valverde má výhodu v tom, že s ním v barvách Caisse d’Epargne pojede krajan Oscar Pereiro, skvělý vrchař a vítěz Tour z roku 2006. „Nejsme dva rivalové. Oba odstartujeme jako lídři a kdo bude v horách lepší, tomu bude ten druhý pomáhat,“ přiblížil čerstvý španělský mistr Valverde.

A pak jsou tu další, kteří mají potenciál na stupně vítězů: italský lídr stáje Lampre Cunego, zkušený Španěl Sastre (CSC), který má za sebou zřejmě nejlepší tým ze všech. Nizozemský Rabobank postavil taktiku na Rusu Meňšovovi, který loni vyhrál Vueltu. „Pokud mám říci jedno jméno, tak je to Cadel Evans,“ prozradil Armstrong svůj tip na vítěze.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články