Hlavní obsah

Na Tour de France budou mít cyklisté kvůli dopingu speciální dohled

PAŘÍŽ

Na cyklisty při blížící se Tour de France čekají velmi přísná antidopingová pravidla. Jezdci budou neustále pod dohledem osmi speciálně trénovaných antidopingových komisařů a při závodě bude na programu mnohem více namátkových kontrol než loni.

Článek

Všechny stáje před sobotním startem slavného závodu musely podepsat, že souhlasí s novými pravidly. Podle nich může být jezdec podezřelý z porušení regulí vyloučen z Tour. O sankcích za doping navíc bude rozhodovat francouzská sportovní arbitráž, která spadá pod olympijský výbor, což znamená, že cyklistu může do 24 hodin potrestat bez potřeby analýzy B vzorku. Stáje dopujících cyklistů navíc dostanou pokutu až do výše 100 000 eur (2,4 miliónu korun).

Pořadatelé také změnili testování jezdců po jednotlivých etapách. Cyklisté nebudou dopředu vědět, kdo půjde na antidopingovou kontrolu, protože budou vybírání náhodně. V minulosti bylo dané, koho po dojezdu do cíle čekají testy a dalo se tak podle kontrolám díky umístění v etapě podle potřeby vyhnout.

"Musí vědět, že je můžeme zkontrolovat kdykoli a ne jako v minulosti, kde mohli dopovat, protože věděli, koho a kdy komisaři zkontrolují," řekl agentuře AP Pierre Bordry, šéf francouzské antidopingové agentury.

Reklama