Hlavní obsah

První únik letošní cyklistické Tour vyhrál domácí Dumoulin

Třetí etapu cyklistického závodu Tour de France z Saint-Malo do Nantes vyhrál domácí Samuel Dumoulin, jenž je se svými 159 centimetry nejmenším závodníkovem letošní Tour. Těsně před cílem přespurtoval Američana Willa Frischkorna a svého krajana Romana Feillua. Ten je novým lídrem závodu, žlutý trikot přebírá od Španěla Valverdeho.

Článek

Jediný český zástupce na Tour Roman Kreuziger dojel ve druhé skupině pronásledovatelů na 106. místě s odstupem dvou minut a 41 sekund za vítězem. V celkovém pořadí si pohoršil zhruba o dvacet míst na 55. pozici. Již v úterý se ovšem může posunout průběžným hodnocením nahoru ve 29,5 km dlouhé časovce, která patří k jeho silným disciplínám.

Kvarteto uprchlíků se od hlavního pole oddělilo brzy po startu, strávilo tak v úniku více než 200 kilometrů. Jejich náskok byl chvíli až čtvrthodinový, nakonec z něj zbyly na dvě minuty. Vedoucí čtveřici zdržela zhruba 58 kilometrů před cílem skupina protestujících, kvůli nimž museli cyklisté zpomalit a jen s obtížemi se mezi nimi proplétali. Po zásahu ředitele závodu Christiana Prudhommea a policie se už průjezd pelotonu stejným místem obešel o sedm minut později bez incidentů.

Longo tempo neudržel

V Nantes si dojel pro životní úspěch sedmadvacetiletý Dumoulin. Člen týmu Cofidis porazil díky lepší akceleraci v cílové rovince Američana Williama Frischkorna, třetí byl Feillu. Zvyšující se tempo v závěru neudržel čtvrtý člen úniku Paolo Longo Borghini, jenž ztratil 14 sekund.

"Vždycky jsem snil o tom, že bych mohl vyhrát etapu na Tour. Celou letošní sezónu se cítím dobře," prohlásil v cíli šťastný Dumoulin, pro nějž skončila Tour v roce 2004 předčasně po srážce se psem. "Stále na to myslím. Jsem nervózní na začátku každé etapy," dodal Francouz, jemuž kvůli velké ztrátě z předchozí etapy ani pondělní triumf nepomohl do čela průběžného pořadí. "My Francouzi jsme dnes ukázali, že nejsme o nic horší než ostatní jezdci v pelotonu," dodal.

První skupinu pronásledovatelů s Valverdem či dalším favoritem Cadelem Evansem dovedl do cíle s odstupem 2:03 Australan Robbie McEwen. Kreuziger a jeho skupina ztratili dalších 38 sekund.

Těžkým pádem skončila pondělní etapa pro Španěla Angela Gomeze, jenž po nárazu do ostrůvku rozdělujícího silnici zůstal dlouho ležet a posléze byl odnesen na nosítkách. Podle agentury AP má poraněnou levou kyčel. Právě jeho pád rozdělil peloton na dvě velké skupiny a Kreuziger zůstal v té druhé.

Výsledky Tour de France - 3. etapa (208 km):
1. Dumoulin (Fr.) 5:05:27, 2. Frischkorn (USA), 3. Feillu (Fr.) oba stejný čas, 4. Longo Borghini (It.) -14, 5. McEwen (Austr.), 6. Zabel (Něm.), 7. Freire (Šp.), 8. Hushovd (Nor.), 9. Förster (Něm.), 10. Cavendish (Brit.) všichni -2:03, ...106. Kreuziger (ČR) -2:41.
Průběžné pořadí:
1. Feillu 13:27:05, 2. Longo Borghini -35, 3. Frischkorn 1:42, 4. Valverde (Šp.) -1:45, 5. Kirchen (Luc.), 6. Freire, 7. Pineau (Fr.), 8. Millar (Brit.), 9. Evans (Austr.), 10. Pozzato (It.) všichni -1:46, ...55. Kreuziger -2:30.

Reklama