Hlavní obsah

Nový lídr Tour de France v závodě málem nestartoval

Nechybělo mnoho a nový lídr Tour de France Romain Feillu málem v letošním ročníku nejslavnějšího světového závodu nestartoval. Čtyřiadvacetiletého Francouze, jenž v pondělí převzal prestižní žlutý trikot od favorita závodu Alejandra Valverdeho, totiž v posledních měsících pronásledovaly nemoci a zranění.

Článek

"V zimě jsem onemocněl toxoplazmózou a teprve v dubnu jsem se vrátil k tréninku," uvedl stříbrný medailista z mistrovství světa do 23 let v roce 2006. Infekční nemocí z parazitů však jeho letošní anabáze neskončila - v květnu si totiž vyvrknul kotník a už se s účastí na Tour téměř loučil.

"Naštěstí jsem ale krátce poté vyhrál závod Boucles de l'Aulne a vedení týmu pochopilo, že se dokážu dát rychle dohromady," uvedl člen stáje Agritubel, která na Tour startuje díky divoké kartě od pořadatelů.

Feilluovy zdravotní problémy z posledního období však nebyly ničím oproti tragédii, která ho postihla v roce 2000. Tehdy ho přejel skútr a mladému cyklistovi trvalo čtyři roky, než mohl opět naplno využít obě své nohy.

Francouzský outsider dokončil pondělní třetí etapu Tour na třetím místě za krajanem Samuelem Dumoulinem a Američanem Williamem Frischkornem, díky svému postavení v celkovém pořadí však oblékl poprvé v kariéře vysněný žlutý trikot. "Bylo by hezké i vyhrát etapu, ale získat žlutý dres na Tour je ještě náročnější," uvedl.

Podle expertů se však Feillu zřejmě bude muset v úterý s vedením v závodě rozloučit. Na programu je jízda proti chronometru o délce 29,5 km a například náskok 1:52 minuty před časovkářským fenoménem Fabianem Cancellarou by mu s největší pravděpodobností neměl stačit. "Naposledy jsem hájil trikot vedoucího jezdce v časovce někdy v juniorech. Tenkrát se mi to podařilo, tak třeba to bude totéž zítra," dodal jeden z hrdinů dnešní etapy.

Reklama