Hlavní obsah

Kreuziger dojel v časovce 34., vyhrál překvapivě Schumacher

CHOLET

Český cyklista Roman Kreuziger dokončil úterní časovku na Tour de France ve čtyřiatřicátém nejrychlejším času. Na překvapivého vítěze Stefana Schumachera z Německa ztratil po 29,5 kilometru v cíli minutu a 51 sekund. Díky svému premiérovému prvenství na Tour se právě Schumacher oblékne ve středečním pokračování závodu do žlutého trikotu vedoucího jezdce.

Článek

Již od prvního mezičasu bylo zřejmé, že si dvaadvacetiletý český cyklista stále Liquigas další časovkářský úspěch po triumfu Kolem Švýcarska nepřipíše. Jeho ztráta na nejlepší narůstala až do cíle v Cholet, nakonec ale nepřesáhla dvě minuty. V průběžném pořadí mu nyní patří 33. místo s mankem dvou a půl minuty.

Oproti předpokladům ztratil také dvojnásobný mistr světa Fabian Cancellara, jenž skončil s mankem 33 sekund až pátý. "Nebyl to zrovna můj den. Nemohl jsem najít rytmus, ale musím zvednout hlavu a hledat věci, které bych mohl v další časovce zlepšit," uvedl v cíli smutný Cancellara.

Kirchen a Millar ztrácejí dvanáct sekund

Dosavadním největším úspěchem úterního vítěze byla dvě etapová prvenství na Giru před dvěma lety a bronzová medaile z loňského světového šampionátu. Do povědomí se dostal v negativním smyslu krátce před MS, kdy po autonehodě ujel z místa činu. V jeho těle navíc byly nalezeny stopy amfetaminu, který v rámci mimosoutěžního období není na seznamu zakázaných látek.

"Je to sen, nevím co říct. Když jsem soupeře sledoval v týmovém autobusu, málem jsem se zbláznil radostí," jásal Schumacher po životním úspěchu. "Délka i profil časovky byly pro mě ideální, závod proběhl optimálně a v žádné zatáčce jsem nenechal ležet ani sekundu. Od začátku jsem cítil, že mám dobrý den," dodal.

Šestadvacetiletý jezdec stáje Gerolsteiner má nyní dvanáctivteřinový náskok před Lucemburčanem Kimem Kirchenem. Ten v úterý dojel druhý se stejnou ztrátou jako Brit David Millar. Před Cancellaru se dostal ještě favorit na celkové prvenství Cadel Evans z Austrálie.

Dosavadní lídr Francouz Romain Feillu dokončil časovku se ztrátou téměř pěti minut a propadl se do hloubi průběžného pořadí. "V pondělí jsem do toho dal hodně a dnes už jsem neměl sílu. Byl jsem také docela nervózní," prohlásil hrdina pondělní etapy.

O žlutý trikot by neměl Schumacher přijít ani ve středu, neboť cyklisty čeká nejrovinatější, ale zároveň nejdelší etapa z Cholet do Chateauroux, která měří 232 kilometrů.

Tour de France - 4. etapa (časovka na 29,5 km):
1. Schumacher (Něm.) 35:44, 2. Kirchen (Luc.), 3. Millar (Brit.) oba -18, 4. Evans (Austr.) -27, 5. Cancellara (Švýc.) -33, 6. Meňšov (Rus.) -34, 7. Voigt (Něm.) -35, 8. Vandevelde -37, 9. Hincapie (oba USA) -41, 10. Nibali (It.) -47, ...34. Kreuziger (ČR) -1:51.
Průběžné pořadí:
1. Schumacher 14:04:41, 2. Kirchen, 3. Millar oba -12, 4. Evans -21, 5. Cancellara -33, 6. Vandevelde -37, 7. Hincapie -41, 8. Lövkvist (Švéd.) -47, 9. Nibali -58, 10. Gutierrez (Šp.) -1:01, ...33. Kreuziger -2:29.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články