Hlavní obsah

Nejdelší etapu Tour vyhrál Cavendish, Kreuziger dojel na 72. místě

CHATEAUROUX

Britský spurtér Mark Cavendish vyhrál v hromadném dojezdu nejdelší etapu letošní Tour de France, která skončila po 232 kilometrech ve městě Chateauroux. Jediný český jezdec Roman Kreuziger dojel ve středu na 72. místě. Žlutý trikot lídra uhájil vítěz úterní časovky Stefan Schumacher z Německa, Kreuziger zůstává třiatřicátý.

Článek

Dvaadvacetiletý Cavendish už vyhrál letos na Giru d'Italia dvě etapy a ve středu se dočkal triumfu i v nejslavnějším světovém závodě. Člen týmu Columbia, což je nástupce německého T-Mobilu, porazil ve spurtu ostřílené finišmany Oscara Freireho ze Španělska a Němce Erika Zabela.

"Je to úžasné, vyhrát etapu na Tour je bomba. Ani jsem nečekal, že by se mi to tady letos mohlo podařit, hrozně moc to pro mě znamená," uvedl rodák z Ostrova Man. Cavendish by měl za měsíc na olympijských hrách v Pekingu reprezentovat Británii v dráhové disciplíně madison, v níž je spolu s Bradleym Wigginsem od letošního března úřadujícím mistrem světa.

Vogondy, Jegou a Brard svůj únik neuhájili

Smutnými hrdiny páté etapy bylo francouzské trio Lilian Jegou, Nicolas Vogondy a Florent Brard. Tři domácí cyklisté byli v úniku od 11. kilometru, ovšem závěrečné zrychlení pelotonu je o slavný dojezd připravilo zhruba kilometr před cílem.

V rovinaté etapě, kdy jela většina pelotonu pohromadě, dnes nebyla nouze o pády. Nevyhnul se mu ani jeden z největších favoritů na celkové vítězství Alejandro Valverde, jenž zhruba na 80. kilometru přeletěl přes řidítka a etapu dokončil s krvavými šrámy na ruce i noze v hlavním poli. Velké časové ztráty nabrali další účastníci nehod - Němec Heinrich Haussler, jemuž se stala osudnou nepřehledná zatáčka, a Francouz Aurélien Passeron, který se srazil s divačkou.

Ve čtvrtek čekají na účastníky 95. ročníku Tour první kopce. V šesté etapě o délce 195,5 km jsou na programu dvě vrchařské prémie druhé kategorie.

Tour de France - 5. etapa (232 km)
1. Cavendish (Brit.) 5:27:52, 2. Freire (Šp.), 3. Zabel (Něm.), 4. Hushovd (Nor.), 5. Cooke (Austr.), 6. Hunter (JAR), 7. Duque (Kol.), 8. McEwen (Austr.), 9. Chicchi (It.), 10. Dean (N. Zél.), ...72. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Schumacher (Něm.) 19:32:33, 2. Kirchen (Luc.), 3. Millar (Brit.) oba -12, 4. Evans (Austr.) -21, 5. Cancellara (Švýc.) -33, 6. Vandevelde -37, 7. Hincapie (oba USA) -41, 8. Lövkvist (Švéd.) -47, 9. Nibali (It.) -58, 10. Gutierrez (Šp.) -1:01, ...33. Kreuziger -2:29.

Reklama