Hlavní obsah

Kreuziger dojel v šesté etapě Tour šestý, vyhrál Ricco

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v šesté etapě Tour de France, která vedla z Aigurande do Super Besse, na šestém místě. Etapu vyhrál Ital Riccardo Ricco. Do průběžného vedení se dostal Lucemburčan Kim Kirchen, který dokončil čtvrteční etapu před českým cyklistou na pátém místě.

Článek

Z čela průběžného pořadí Kirchen sestadil Němce Stefana Schumachera, který se v závěru závodu nevyhl srážce a z kola upadl. Před cyklistu, který se do žlutého trikotu oblékl po úterní časovce, se celkově dostal také Australan Cadel Evans. Ten skončil v čtvrteční etapě třetí, na druhém místě dojel Španěl Alejandro Valverde.

Kreuziger ztratil v cíli na vítězného Ricca sedm vteřin a v celkovém pořadí se vyšvihl o deset míst na 23. pozici. Na Kirchena ztrácí dvě minuty a 20 vteřin. V boji o bílý trikot je na čtvrté příčce a na vedoucího Lökvista ze Švédska ztrácí minutu a 26 vteřin.

Čtvrteční etapa poprvé prověřila peloton dvěma horskými prémiemi druhé kategorie. Všechny pokusy o únik nakonec zlikvidovala zhruba šedesátka nejlepších, která se v táhlém stoupání do cíle rozdrobila do dvou minut a v čele zůstávali především kandidáti na celkové prvenství.

Zhruba 200 metrů před cílem nasadil k sprintu Ricco, jehož se snažili držet pouze Evans s Valverdem, ale čtyřiadvacetiletého Itala už nepředstihli. Jezdec stáje Saunier Duval si tak připsal premiérové vítězství na Tour a pokračuje ve skvělé sezóně, kterou ozdobila stříbrná příčka v celkovém hodnocení Gira.

Tour de France - 6. etapa (195,5 km):
1. Ricco (It.) 4:57:52, 2. Valverde (Šp.), 3. Evans (Austr.) oba -1, 4. F. Schleck, 5. Kirchen (oba Luc.) oba -4, 6. Kreuziger (ČR), 7. Duenas, 8. Sastre (oba Šp.), 9. Meňšov (Rus.), 10. Piepoli (It.) všichni -7.
Průběžné pořadí:
1. Kirchen 24:30:41, 2. Evans -6, 3. Schumacher (Něm.) -16, 4. Vandevelde (USA) -44, 5. Millar (Brit.) -47, 6. Lövkvist (Švéd.) -54, 7. Meňšov -1:03, 8. Valverde, 9. Devolder (Belg.), 10. Pereiro (Šp.) všichni -1:12, ...23. Kreuziger -2:20.

Reklama