Hlavní obsah

Kreuziger: Forma jde nahoru a vrací se mi kondice

SUPER BESSE/PRAHA

V první horské etapě Tour de France zvítězil italský cyklista Riccardo Ricco a o žlutý trikot v ní příšel dosavadní lídr Němec Stefan Schumacher, kterého na prvním místě vystřídal Lucemburčan Kim Kirchen. Český cyklista Roman Kreuziger se blýskl šestým místem. „Ten dojezd nebyl úplně pro mě, takže jsem maximálně spokojen,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Překvapilo vás šesté místo?

Až takové jsem to nečekal, myslel jsem někde na hranu první desítky. V úvodu závodu jsem se necítil úplně nejlíp, teď už je to daleko lepší. Forma jde nahoru a pomalu se mi vrací kondice, kterou jsem měl v závodě Kolem Švýcarska.

Když jste v závěru vydržel s nejlepšími, neměl jste ještě síly na to, abyste bojoval o stupně vítězů?

Já byl vůbec rád, že jsem tam uvisel... Ten závěr, to byla strašná stěna. Poslední kilometr a půl byl opravdu hodně těžký. Ztratil jsem jen sedm vteřin na vítěze a to je dobré.

Moc nechybělo a zapletl jste se do pádu jako Němec Schumacher.

To byla klika. Padl těsně přede mnou a v poslední chvíli jsem ho stihl objet.

Překvapil vás vítězstvím Ricco?

To ne. Vědělo se, že tam bude. Má dobrou formu. Ale vypadalo to, že vyhrál celkem jednoduše. Já to přál spíš Valverdemu, protože posledních třicet kilometrů tahal jen jeho tým.

Z vašeho týmu Liquigas s vámi vpředu vydržel jen Beltran, naopak Nibali dost ztratil...

Potvrdilo se, že Beltran je zkušený starý pes, který přesně ví, kdy kde být. Jeho zkušenosti jsou pro celý tým k nezaplacení. Když jsme jeli ten cílový kopec, byl jsem trošku nervózní. On mi jen říkal: zůstaň v klidu a zvládneme to...

Za vámi skončila řada excelentních vrchařů: Cunego, Pereito, Moreau nebo Andy Schleck. Těší vás to?

Takhle to brát nejde, protože to nebyl dojezd úplně pro klasické vrchaře. A jestli Cunego chytil nějakých třicet vteřin, to není vůbec nic. V těch nejtěžších kopcích to lehce stáhne.

V celkovém pořadí jste se posunul už na 23. místo...

To zas tak moc neznamená. Pořád platí, že na Tour žiju ze dne na den a na celkové pořadí vyloženě nekoukám.

Ale poté, co Nibali ztratil, už jste z týmu v průběžné klasifikaci nejlepší.

Zatím na mě přesto tým žádný tlak nevyvíjí. Já, Nibali a Beltran máme stále volnou ruku a uvidíme, co se povede.

Když jste v časovce skončil 34. se ztrátou necelých dvou minut, některá česká média to brala jako neúspěch. Není vám to líto?

Ti lidi, kteří to napsali, by se měli probrat.  Měli by si uvědomit, že tohle není Švýcarsko, ale největší závod světa s těmi nejlepšími cyklisty. A já ho jedu poprvé, takže přece nemohou čekat, že tady budu všechno vyhrávat.

Reklama

Související témata: