Hlavní obsah

Sedmou etapu Tour vyhrál Sanchez, Kreuziger dojel na 21. místě

AURILLAC

Český cyklista Roman Kreuziger se po čtvrtečním šestém místě neztratil ani v páteční sedmé etapě Tour de France, když dojel ve skupině největších favoritů na 21. místě. Z prvenství se radoval Španěl Luis León Sanchez ze stáje Caisse d'Epargne. Žlutý trikot udržel Lucemburčan Kim Kirchen, Kreuziger je nyní dvacátý.

Článek

Sedmý díl slavného závodu z Brioude do Aurillaku přichystal opět na cyklisty dvě horské prémie druhé kategorie, dojezd etapy byl ale tentokrát rovinatý. V čele se dlouho držela čtyřčlenná skupinka, která se rozpadla deset kilometrů před cílem. Hlavní skupina zhruba 25 favoritů včetně Kreuzigra se odtrhla od zbytku pelotonu a do cíle si dovezla několik desítek sekund k dobru. Ještě před nimi však o svou chvíli slávy úspěšně bojoval Sanchez, jenž po krátkém sólovém úniku udržel šestisekundový náskok.

Čtyřiadvacetiletému cyklistovi patřilo před dnešní etapou až 88. místo a na Tour jede poprvé. Více šancí se mu dávalo spíše v časovkách, neboť je úřadujícím španělským šampionem v jízdě proti chronometru. Jeho bratr Pedro hraje fotbal v Levante, další bratr León však před třemi lety zemřel. "Když se nám s Pedrem podaří něco výjimečného, věnujeme to vždy našemu bratrovi," svěřil se v cíli Sanchez. "V týmu jsme velká rodina a jsem si jistý, že můžeme vyhrát celou Tour," dodal.

O druhé místo za ním dnes ve spurtu úspěšně bojoval Němec Stefan Schumacher. Ten ve čtvrtek přišel o žlutý trikot, ale elán do dalších etap mu to zjevně nevzalo. Na třetím místě skončil Kreuzigrův týmový kolega z Liquigasu Filippo Pozzato.

Jelo se naplno

Podle jediného českého zástupce na Tour byla dnešní etapa hodně náročná. "Dnes to bylo hrozný, celou etapu se jelo zcela naplno, ale jako tým jsme byli pořád vpředu. Bohužel v závěru nám chybělo víc štěstí, aby Pozzato vybojoval vítězství. Tu etapu jsme jeli na něj, profil byl pro něj ideální. Já se dnes dost trápil, ale to všichni ostatní také," řekl novinářům Kreuziger.

Dnešní etapu už nedokončil čtvrtý muž z roku 2000 Francouz Christophe Moreau, jehož trápila bolest zad. Po nárazu do stromu musel vzdát se zlomeným zápěstím také jeho krajan Lilian Jegou. Startovní pole opustili rovněž cyklokrosař John Gadret a Ital Mauro Facci.

V sobotu čeká na cyklisty mírně zvlněných 172,5 kilometrů z Figeaku do Toulouse.

Tour de France - 7. etapa:
1. L. Sanchez (Šp.) 3:52:53, 2. Schumacher (Něm.), 3. Pozzato (It.), 4. Kirchen (Luc.), 5. Valverde, 6. Pereiro, 7. S. Sanchez, 8. Jufre (všichni Šp.), 9. Vandevelde (USA), 10. A. Schleck (Luc.), ...21. Kreuziger (ČR) všichni -6.
Průběžné pořadí:
1. Kirchen 28:23:40, 2. Evans (Austr.) -6, 3. Schumacher -16, 4. Vandevelde -44, 5. Meňšov (Rus.) -1:03, 6. Valverde -1:12, 7. Millar (Brit.) -1:14, 8. Devolder (Belg.), 9. Pereiro, 10. Lövkvist (Švéd.) všichni -1:21, ...20. Kreuziger -2:20.

Reklama