Hlavní obsah

První doping na Tour, měl ho Kreuzigerův týmový kolega Beltrán

PAŘÍŽ

Letošní ročník slavné Tour de France zasáhl první dopingový případ. Podle organizátorů závodu měl po první etapě pozitivní test Španěl Manuel Beltrán. Sedmatřicetiletý spolujezdec Romana Kreuzigra ze stáje Liquigas neprošel testem na krevní doping EPO.

Článek

Podle agentury Reuters kontaktovalo vedení organizátorů ASO stáj Liquigas s informací o výsledku testu jejich jezdce. Pokud bude pozitivní i B-vzorek, hrozí Beltránovi dvouletý zákaz startů.

Manažer Liquigasu Roberto Amadio již organizátorům potvrdil, že Beltrán ze závodu odstoupí. V průběžném pořadí mu po sedmé etapě patřilo 26. místo se ztrátou tří minut a 20 vteřin na vedoucího Kima Kirchena.

Cyklistický veterán byl v podezření z dopingu již několikrát. Podle zpětného prověřování vzorků měl užívat EPO již v roce 1999, stejně jako jeho pozdější týmový kolega z Discovery Channel a sedminásobný vítěz Lance Armstrong. Právě díky angažmá v americkém týmu má na svém kontě tři etapová prvenství, všechna z časovek družstev.

Dopingové skandály stíhají nejprestižnější cyklistický závod již řadu let. V minulém ročníku byli vyloučeni Alexander Vinokurov z Astany a Cristian Moreni z Cofidisu. Obě stáje následně ze závodu odstoupily. Pozitivní test na EPO měl i Iban Mayo, opakovaná zkouška však provinění nepotvrdila. Velkou kauzu měl na svědomí také průběžný lídr Michael Rasmussen, v jehož moči byly nalezeny stopy Dynepa, vylepšeného krevního dopingu, jenž ale nebyl tehdy na seznamu zakázaných látek.

Reklama