Hlavní obsah

Cavendish vyhrál na Tour již druhý sprint

TOULOUSE

Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál již svou druhou etapu na letošní Tour de France. Po 172,5 kilometrech byl jezdec stáje Columbia nejrychlejší v závěrečném sprintu při hromadném dojezdu celého pelotonu. Osmá etapa nic nezměnila v průběžném pořadí, kde dvacátý Roman Kreuziger ztrácí dvě minuty a 20 sekund na vedoucího Kima Kirchena z Lucemburska.

Článek

Před startem ve Figeacu v cyklistickém pelotonu nepanovala právě veselá atmosféra, neboť slavný závod v pátek zasáhl první dopingový případ. Španěl Manuel Beltrán už odcestoval domů, zbylí jezdci Liquigasu včetně Kreuzigra ale v závodě pokračují.

V mírně zvlněném profilu se o rozruch staralo především deštivé počasí, které si vyžádalo několik pádů. Padesát kilometrů před cílem si nepříjemně narazil bok jeden z favoritů Riccardo Ricco, časové manko ale dokázal dojet.

V závěrečných kilometrech se v čele ještě držela dvojice uprchlíků Jérome Pineau a Amets Txurruka, kteří byli ale čtyři kilometry před cílem pohlceni zrychlujícím pelotonem.

O prvenství bojovali opět elitní spurtéři, nejvíce sil měl vítěz středeční nejdelší etapy Cavendish. Ten tak k dvěma letošním prvenstvím z Gira d'Italia přidal i druhé z Tour. Triumf Columbie podtrhl druhým místem Němec Gerald Ciolek, třetí skončil Francouz Jimmy Casper. Kreuziger dojel ve stejném čase dvaaosmdesátý.

"Nemohlo to pro náš tým dopadnout lépe. Skončili jsme první a druhý, udrželi jsme žlutý trikot," pochvaloval si v cíli Cavendish, jenž se v průběhu etapy ocitl při nejtěžším stoupání v krizi a ztrátu na ostatní stahoval za pomoci týmových kolegů. "Když se dostanu do sprintu, jsem zapálený a vždy můžu vyhrát," dodal.

Boj o celkové prvenství na Tour se naplno rozhoří hned v nedělní etapě, která zavede cyklisty do Pyrenejí. Na 224 kilometrech jezdce čekají dvě horské prémie první kategorie.

Tour de France - 8. etapa (172,5 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:02:54, 2. Ciolek (Něm.), 3. Casper (Fr.), 4. Freire (Šp.), 5. Förster, 6. Zabel (oba Něm.), 7. Steegmans (Belg.), 8. Chavanel (Fr.), 9. Hushovd (Nor.), 10. Hunter (JAR), ...82. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Kirchen (Luc.) 32:26:34, 2. Evans (Austr.) -6, 3. Schumacher (Něm.) -16, 4. Vandevelde (USA) -44, 5. Meňšov (Rus.) -1:03, 6. Valverde (Šp.) -1:12, 7. Millar (Brit.) -1:14, 8. Devolder (Belg.), 9. Pereiro (Šp.), 10. Lövkvist (Švéd.) všichni -1:21, ...20. Kreuziger -2:20.

Reklama