Hlavní obsah

Kulhavý a Havlíková získali zlato na MČR bikerů v cross country

Jaroslav Kulhavý z celku Michelin Specialized obhájil titul na domácím šampionátu bikerů v cross country. Mezi ženami v neděli ve Velkých Losinách získala své první zlato Pavla Havlíková z celku KC Kooperativa. Oba nad svými soupeři dominovali zcela suverénně, když od prvního okruhu jezdili osamoceně v čele závodu.

Článek

Mezi muži při absenci nemocného Milana Spěšného bojovali o stříbro na těžké, po nočním lijáku bahnité trati Jiří Friedl a Jan Škarnitzl. V pátém ze sedmi okruhů Friedl svému soupeři unikl a dojel si pro svůj největší úspěch na domácích tratích. Škarnitzl bezpečně kontroloval třetí místo.

Velmi dobře si mezi bikovými speciality počínal cyklokrosař Petr Dlask, který obsadil sedmé místo, až za ním dojel jeden z favoritů Filip Eberl. Ještě hůře dopadl Pavel Boudný, který závod nedokončil stejně jako Jan Hruška.

Kulhavému těžká trať vyhovovala

"Jsem rád, že jsem potvrdil roli favorita. Těžká trať mi vyhovovala a dobré bylo i to, že jsem soupeřům ujel hned v úvodu. Potom jsem si mohl jet svoje tempo a měl jsem velmi dobré informace o dění za mnou," řekl Kulhavý, který nyní již zaměří svou přípravu na olympijský start v Pekingu.

Na startu ženského závodu chyběla dvojice nejlepších českých závodnic Tereza Huříková, Kateřina Hanušová-Nashová. První z nich se připravuje ve vysokohorském prostředí na olympijské hry, obhájkyně zlata Hanušová-Nashová závodí v USA.

Při jejich absenci byla jasnou favoritkou Havlíková a svou roli zvládla bravurně. Hned v prvním kole soupeřkám ujela a v každém okruhu se jim vzdalovala o více než minutu, takže cílem projela s komfortním náskokem šesti a půl minuty.

"Vyhrála jsem sice hladce, ale lehké to nebylo. Čekala jsem, že od začátku bude jezdit vepředu skupina, ale rychle jsem byla v čele závodu sama. Je to můj první seniorský titul a jsem šťastná. Musím ale uznat, že mi to usnadnila absence Huříkové a Hanušové-Nashové, ale na to se již nikdo nebude ptát," řekl ČTK Havlíková.

Na druhém místě se hned v úvodu usadila Šárka Chmurová, třetí skončila Ilona Bublová, ta ale měla již ztrátu osmi a půl minuty. Juniorskými šampiony se stali Ondřej Cink z Authoru Stupno a Jitka Škarnitzlová z Dimp Giantu.

Výsledky MČR bikerů v cross country:
Muži: 1. Kulhavý (Michelin Specialized) 1:56:30, 2. Friedl (Merida Biking) -2:16, 3. Škarnitzl (Dimp Giant) -3:05,, 4. Hlaváč (Scott Scania) -5:31, 5. Trunschka (ČS MTB) -6:09, 6. Ulman (Schott Hagget team) -7:41.
Ženy: 1. Havlíková (KC Kooperativa) 1:44:09, 2. Chmurová (Max Cursor) -6:27, 3. I. Bublová (Rock Machine) -8:23.
Junioři: 1. Cink (Author Stupno) 1:30:23, 2. Nesvadba (KC Kooperativa) -54, 3. Friml (Scott Scania) -1:17.
Juniorky: 1. Škarnitzlová (Dimp Giant) 1:06:18, 2. Valešová (ČS MTB) -3:51, 3. Sládková (Scott Scania) -7:40.

Reklama