Hlavní obsah

Kreuziger: Žádná razie na pokojích se u nás nekonala

BRAGNERES DE BIGORRE/PRAHA

Český cyklista Roman Kreuziger potvrdil na konci prvního týdne Tour de France skvělou formu i v Pyrenejích. V nedělní etapě se dvěma horskými prémiemi 1. kategorie skončil osmý. Zvítězil Ital Ricardo Ricco, který projel cílem o více než minutu dříve než všichni favorité. "Docela to šlo, jen by mohlo být tepleji. Ricco nám v tom posledním kopci odjel na výkonnost," prozradil Kreuziger.

Článek

Můžete něco říci i k dopingové kauze vašeho stájového kolegy Beltrána?

Náš tým k tomu vydal stanovisko. Čeká se na výsledek Bvzorku. V naší stáji jsou v tomto směru neskutečně tvrdá pravidla. A kdo je nerespektuje, musí být potrestán.

Když se Beltránův prohřešek proti pravidlům provalil, jaká byla vše reakce?

Že by mě to v životě nenapadlo. Jestli můžu mluvit za sebe, tak naše mladá generace chce světu dokázat, že cyklistika je jinde, že se dá vyhrávat jen díky tvrdé dřině.

A co reakce ostatních soupeřů?

Před sobotní etapou za námi chodili a říkali, že to byla hloupost jednoho závodníka, ne týmu. Mě spíš mrzí to, že se někdo s něčím nedovoleným vůbec našel, a ještě víc to, že byl z našeho týmu.

Některá média informovala o razii na hotelových pokojích všech jezdců Liquigasu. Jak to vypadalo?

Žádná razie nebyla. Prohledali jen Beltránův pokoj, nás nechali v klidu. Stejně jako je nesmysl, že Beltrána odváděli v poutech.

Agentury přinesly zprávu, že vás v sobotu doprovázela na start policejní eskorta.

Další nesmysl, nebyl tam jediný policista. Jen za námi jeli od našeho hotelu novináři. Jsou to absolutní lži. A v neděli už bylo ticho po pěšině. Sportovní ředitel naší stáje pustil novináře do našeho auta, ať si všechno natočí, s každým promluví. A vzal kameramana i do auta během etapy.

Jaký ta aféra měla dopad na tým?

Snažíme se na to nemyslet. Koncentrujeme se dál na závod. Fungujeme jako parta kamarádů a věřím, že nás tohle určitě nerozhodí. Nakonec jsme to ukázali i v nedělní etapě.

Jelo se vám v Pyrenejích dobře?

Docela to šlo, jen by mohlo být tepleji. Ricco nám v tom posledním kopci odjel na výkonnost. Byl nejlepší. Jestli takhle pojede i v pondělí a pak v Alpách, musí se všichni favorité začít bát. I když sám tvrdí, že na celkové pořadí jet nechce.

V pondělí se jede jedna z královských etap. Troufáte si?

Položím tam život. V úterý je den volna a bude čas na regeneraci. Jen doufám, že bude trochu lepší počasí, aby se v kopcích člověk pěkně zpotil. Jednou jsem byl v etapě šestý, teď osmý a rád bych zaútočil na nejlepší výsledek.

V celkové klasifikaci jste osmnáctý, v soutěži o bílý dres třetí. Jak se vám na to dívá?

Zatím o tom není třeba hovořit, protože Tour není ani v polovině. Člověk neví, jestli nepřijde nějaký den blbec a neztratí. Já bych si každopádně rád alespoň jednou na bílý dres sáhl. Vím, že Andy Schleck i Belgičan Monfort budou velcí soupeři, ale zkusím je porazit a dostat se na stupně. Jít na pódium při Tour, to je výzva.

Reklama