Hlavní obsah

Desátou etapu Tour vyhrál Piepoli, žlutý trikot oblékne Evans

HAUTACAM

Desátou etapu cyklistického závodu Tour de France, která vedla z Pau do Hautacamu, vyhrál Ital Leonardo Piepoli. Do žlutého trikotu pro vedoucího závodníka se oblékne Australan Cadel Evans, který na první pozici předskočil Lucemburčana Kima Kirchena. Ten se propadl až na celkové sedmé místo. Roman Kreuziger dorazil do cíle na 24. pozici se ztrátou sedmi minut.

Článek

Desátou etapu vyhrál Ital Leonardo Piepoli, který úsek s legendárním třicetikilometrovým stoupáním na Tourmalet ve výšce 2115 metrů nad mořem zvládl v čase 4:19:27.

Právě náročné stoupání se stalo osudným české jezdci Romanu Kreuzigrovi. Necelých pět kilometrů pod vrcholkem ztratil vítěz závodu Kolem Švýcarska kontakt s pelotonem a do cíle nakonec dorazil se sedmiminutovou ztrátou na 24. místě. V průběžné klasifikaci si český jezdec pohoršil o tři příčky a klesl na 21. pozici. V boji o bílý trikot je jediný český cyklista na čtvrtém místě, na vedoucího Itala Riccarda Ricca ztrácí čtyři a půl minuty.

Kreuziger: Volno? Stejně půjdu na kolo

"Měl jsem první krizi a zrovna v téhle etapě, kde se to zrovna nehodilo. Stoupání na Tourmalet bylo hodně utrápené," řekl Kreuziger v cíli novinářům. Poslední kopec si už jel s Belgičanem Monfortem svým tempem. "Tourmalet mi nesedl, někdy to tak přijde, bohužel to přišlo v horské etapě," posteskl si Kreuziger.

Tragédii z toho ale nedělá. "Nic se neděje, Tour bude ještě dlouhá a na pořadí to nějaký zásadní vliv nemělo," pokračoval Kreuziger, jenž se těší na úterní volný den. "Ten určitě přijde vhod, ale stejně pojedeme tři hodiny na kolo, prototže jen tak se lze vyhnout ještě větší únavě," dodal český jezdec.

Stejně jako Kreuziger odpadli při stoupání na Tourmalet Damiano Cunego, Alejandro Valverde či předloňský vítěz Tour Oscar Pereiro.

Evans: Včera jsem byl na dně, dnes v euforii

Pro Evanse byl žlutý trikot příjemnou náplastí za nepříjemný pád v nedělní etapě, ze kterého si odnesl odřeniny na levém lokti, stehnu a rameni a dokonce se mluvilo o tom, že do dnešní části Tour vůbec nezasáhne. Před startem v Pau se však druhý muž loňské Tour rozhodl nastoupit, do cíle dojel na osmé příčce a po čtyřech dnech sesadil Kirchena z čela průběžné klasifikace.

"Včera jsem byl na dně, prožil jsem největší hrůzu v životě a myslel jsem, že pro mě Tour skončila, dnes jsem pro změnu v euforii. Je to jako na horské dráze," uvedl Evans. "Tělo mě bolelo zejména ve sjezdech, kde bylo hodně otřesů. V podstatě jakékoliv zrychlení pro mě bylo nepříjemné. Ale jak jsem jel, zvykal jsem si. Hlavně proto, že lékaři mě včera zafačovali od hlavy až k patě," dodal.

Evans dnešním triumfem udělal důležitý krok k celkovému vítězství ve slavném závodu. Etapa Tour de France v Hautacamu finišovala zatím třikrát a jezdec, který se po ní oblékl do žlutého trikotu, ho vždy nakonec dovezl až do cíle v Paříži a radoval se z celkového vítězství. V roce 1994 se to povedlo Miguelu Indurainovi, o dva roky později Bjarne Riisovi a v roce 2004 Lanci Armstrongovi. "Bude těžké trikot udržet, protože na Tour nemáme nejsilnější tým. V čem ale jsme silní, je jízda v čele," prohlásil Evans, který za největšího konkurenta v boji o celkové vítězství považuje Denise Meňšova. "Na první pohled do průběžného pořadí by tak mohl vypadat Frank Schleck, ale pro mě je Meňšov na třítýdenním závodě silnějším a solidnějším jezdcem," přidal.

V úterý má Tour na programu první volný den.

Tour de France - 10. etapa (156 km):
1. Piepoli (It.) 4:19:27, 2. Cobo (Šp.) stejný čas, 3. F. Schleck (Luc.) -28, 4. Kohl (Rak.) -1:06, 5. Jefimkin (Rus.) -2:05, 6. Ricco (It.) -2:17, 7. Sastre (Šp.), 8. Evans (Austr.), 9. Meňšov (Rus.), 10. Vandevelde (USA) všichni stejný čas, ...24. Kreuziger (ČR) -7:03.
Průběžné pořadí:
1. Evans (Austr.) 42:29:09, 2. F. Schleck -1, 3. Vandevelde -38, 4. Kohl -46, 5. Meňšov -57, 6. Sastre -1:28, 7. Kirchen (Luc.) -1:56, 8. Cobo -2:10, 9. Ricco -2:29, 10. Jefimkin -2:32, ...21. Kreuziger -7:00.

Reklama