Hlavní obsah

Cyklistický seriál ProTour opustí všechny týmy

PAU

Seriál elitních závodů ProTour, který zastřešuje Mezinárodní cyklistická unie (UCI), v současné podobě zřejmě zanikne. Všechny stáje s právem startovat na těchto podnicích se rozhodly, že od příštího roku sérii opustí.

Článek

"Bylo jednomyslně rozhodnuto neobnovit licence ProTour pro sezonu 2009," uvedly v úterý týmy ve společném prohlášení. Podle agentury DPA se chystají na osamostatnění společně s pořadateli největších závodů, kteří se s UCI rozkmotřili.

Postoj týmů shrnul manažer stáje Bouygues Telecom Jean-René Berneaudea. "Problém je, že nám prodávali produkt, který jsme nedostali. To je základ sporu. Mé sponzory zajímá účast na třech největších Tour," uvedl.

K odchodu z ProTour se přidala i stáj Astana, která kvůli loňskému dopingovému skandálu nebyla pozvaná na Tour de France. "Když se tak rozhodnou všichni, neumím si představit, že by se k tomu Astana nepřidala," řekl agentuře Reuters mluvčí týmu Philippe Maertens.

ProTour se začala jezdit v roce 2005 a nejlepší týmy měly podle regulí UCI automatické právo startu. Pořadatelé tří největších etapových závodů Tour de France, Gira d'Italia a Vuelty si odmítli nechat diktovat podmínky a ProTour záhy opustili. Zároveň stáhli i své tradiční jednorázové závody, jako je například Paříž - Roubaix nebo Milán - San Remo.

Za dramatických okolností vyřazovala UCI závod Paříž - Nice

Zatímco v roce 2005 začínal seriál s bezmála třiceti závody, v této sezóně jich bylo už jen patnáct. Za dramatických okolností letos vyřazovala UCI ze svého kalendáře březnový závod Paříž - Nice, který stejně jako Tour organizuje společnost Amaury Sport Organization (ASO).

Pořadatelé odmítli pozvat všechny stáje s licencí ProTour a závod se včetně dopingových kontrol konal podle francouzských regulí, což se vedení mezinárodní cyklistiky nelíbilo. Funkcionáři UCI pohrozili zúčastněným týmům vyloučením z unie, ale navzdory tomu se všechny pozvané špičkové stáje na start postavily.

Po jejich úterním kroku se zdá, že UCI boj s organizátory největších závodů definitivně prohrála. Prezident unie Pat McQuaid týmům prostřednictvím agentury Reuters znovu vzkázal, že jim hrozí vyloučení z UCI. "Je zjevné, že se chystají připojit k disidentské federaci ASO," dodal.

Vystrašili ostatní pořadatele

Postoj současných týmů ProTour a organizátorů velkých závodů vystrašil ostatní pořadatele. "Jestli si organizátoři tří velkých Tour rozdělí koláč peněz, mají i bez nás dost závodů. Může nás to i zabít," řekl ředitel závodu Kolem Romandie Richard Chassot.

Agentura Reuters situaci přirovnala ke sporu v tenise, který v roce 1972 vedl k založení organizace ATP zastřešující mužské turnaje. Špičkoví tenisté se tehdy rozhodli oddělit od Mezinárodní tenisové federace ITF. Té však zůstaly grandslamy, zatímco UCI by měla jen mistrovství světa, které je v cyklistice o poznání méně populární než například Tour de France.

Reklama