Hlavní obsah

Tour má druhý dopingový případ, Španěl Duenas užíval EPO

PAŘÍŽ

Letošní ročník Tour de France má druhý dopingový případ. Agentura Reuters dnes s odvoláním na francouzskou antidopingovou agenturu uvedla, že španělský cyklista Moises Duenas Nevado měl pozitivní test na krevní doping EPO. O výsledku zkoušky informoval šéf francouzské antidopingové agentury Pierre Bordry. Podle něj byl u devatenáctého jezdce průběžného pořadí krevní doping objeven po čtvrté etapě, kterou byla časovka jednotlivců v Choletu.

Článek

Člena stáje Barloworld podle agentury AP zadržela policie, která si pro Nevada přišla na hotel v Tarbesu před startem dnešní jedenácté etapy. Sedmadvacetiletý cyklista byl vedením týmu stažen ze závodu. "Je to neuvěřitelné. Vůbec to nechápu, ani jsem neměl čas si s ním promluvit," řekl šéf Barloworldu Claudio Corti reportérům k razii, kterou provedlo asi padesát policistů.

Při ní byly v cyklistově pokoji nalezeny zakázané látky. "Ukázalo se, že tam měl některé zakázané přípravky, které rozhodně nebyly poskytnuty nebo předepsány týmovým lékařem. Požádal jsem francouzskou policii, aby vyšetřila tento případ, abychom mohli pochopit závažnost toho, co Moises Duenas provedl," řekl Corti.

"Je to idiot. Jsem opravdu velmi rozzlobený," prohlásil šéf Mezinárodní cyklistické unie UCI Pat McQuaid. "Je zajímavé, že na Tour dopoval druhý španělský cyklista. Asi jsou méně chápaví," dodal.

O první případ užívání EPO na letošní Tour se postaral spolujezdec Romana Kreuzigra ze stáje Liquigas Manuel Beltrán. Sedmatřicetiletý Španěl měl pozitivní test na krevní doping po první etapě a po výslechu na policii byl poslán domů.

Dopingové skandály stíhají nejprestižnější cyklistický závod již řadu let. V minulém ročníku byli vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov z Astany a Ital Cristian Moreni z Cofidisu. Obě stáje následně ze závodu odstoupily. Pozitivní test na EPO měl i Španěl Iban Mayo, opakovaná zkouška však provinění nepotvrdila.

Velkou aféru rozpoutal průběžný lídr Michael Rasmussen, v jehož moči byly nalezeny stopy Dynepa, vylepšeného krevního dopingu, jenž ale nebyl tehdy na seznamu zakázaných látek. Dánský jezdec byl ze závodu vyloučen, protože se předtím několikrát vyhnul mimosoutěžním dopingovým testům.

Reklama