Hlavní obsah

Virtuální závod Kolem Flander vyhrál Van Avermaet. Jak si vedl Štybar?

Brusel
Aktualizováno

Virtuální cyklistický závod Kolem Flander vyhrál Belgičan Greg Van Avermaet. Olympijský vítěz, který v domácím monumentu dojel v letech 2014 a 2017 druhý, se dočkal prvenství až na trenažéru. Český cyklista Zdeněk Štybar obsadil mezi 13 startujícími desáté místo.

V Belgii uspořádali známý cyklistický závod Kolem Flander virtuálně.Video: Reuters

 
Článek

Jezdci absolvovali kvůli pandemii koronaviru v domácích podmínkách jen závěrečných 32 kilometrů trasy závodu, který se koná už od roku 1913. Až dosud ho překazila pouze první světová válka, kvůli níž se nejelo v letech 1915 až 1918.

Organizátoři se ještě nevzdali naděje, že se jim letos podaří závod z Antverp do Oudernaarde dlouhý 267 kilometrů uspořádat v náhradním termínu. "Jsme otevřeni všem možnostem. Naším cílem je závod někdy později v tomto roce zorganizovat. Ale momentálně je to čistě teoretická debata," řekl šéf pořadatelů Tomas Van Den Spiegel v belgické televizi.

Na trenažéru byl nejrychlejší Van Avermaet, který po úspěšném nástupu vyhrál v čase 43:17 o 20 sekund před krajanem Oliverem Naesenem a Irem Nicolasem Rochem. Štybar ztratil tři a půl minuty.

"Na takhle vysoký tep jsem se už dlouho nedostal. Jsem spokojený s tím, jak jsem to zvládl. Bylo to trochu zvláštní závodit doma, ale dal jsem do toho všechno," řekl Van Avermaet po závodě, který mohli sledovat fanoušci na YouTube i s profesionálním komentářem.

"Na začátku jsem byl v šoku z toho, jak se jelo rychle. Proto jsem na Kruisbergu ztrácel, ale trochu jako v reálu jsem za to vzal na Paterbergu. Ke konci jsem pak už umíral," uvedl člen stáje BMC. "Byla to zábava, dobrý nápad. Kolem Flander mají všichni rádi. Nebyla to plnohodnotná náhrada, ale aspoň jsme trochu zabavili lidi," prohlásil Van Avermaet.

I ve virtuálním závodě mohou cyklisty potkat technické potíže, o čemž se přesvědčil Michael Matthews. Australskému jezdci přestala fungovat přehazovačka a závod nedokončil. "Je mi líto, hoši, něco se pokazilo. Jsme v karanténě, takže tu nejsou žádní mechanici, ale bylo to fajn," uvedl na twitteru.

Reklama

Související témata: