Hlavní obsah

Barloworld kvůli dopingu přestal sponzorovat svou stáj

DIGNE-LES-BAINS

Jihoafrická průmyslová společnost Barloworld přestala s okamžitou platností sponzorovat svůj cyklistický tým. Rozhodla se tak reagovat na dopingový prohřešek španělského jezdce Moisese Duenase Nevada, který měl na Tour de France v dresu Barloworldu pozitivní test na krevní doping EPO. V sobotu to oznámilo tiskové oddělení společnosti.

Článek

"Oznamujeme, že po vážné rozvaze nebudeme pokračovat ve sponzorování cyklistiky na této Tour de France. Jde o krok v souladu s naší politikou nulové tolerance vůči dopingu," stojí v prohlášení Barloworldu. "Tento incident má negativní vliv na naší značku. Máme povinnost na to reagovat."

Odchod hlavního sponzora potvrdil šéf stáje Claudio Conti. "Nechtějí být spojováni se sportem, protože to ohrožuje jejich značku. Je to zklamání pro cyklistiku, ale musíme Barloworldu poděkovat," uvedl po sobotní 14. etapě. Barloworld měl původně britskou stáj sponzorovat až do roku 2009. V souladu se svými smluvními závazky nyní hledá pro tým jiného sponzora.

Podle Contiho není budoucnost stáje ohrožena. "Můžeme nadále fungovat bez větších problémů i v příštím roce," řekl Conti. "Pro nás to teď znamená pouze to, že můžeme zapomenout na své jméno. Ale na tom, jestli bude na našem dresu napsáno Claudio Conti, nebo Fiat nebo třeba jméno našeho sponzora, který nám zajišťuje helmy, vůbec nezáleží," dodal.

Španělskému jezdci Nevadovi byl doping prokázán po čtvrté etapě Tour de France, na kterém byly dosud odhaleny ještě dva další dopingové případy. Přistiženi byli Manuel Beltrán z Liquigasu a vítěz dvou etap Riccardo Ricco, kvůli němuž ze závodu odstoupila celá stáj Saunier Duval.

Reklama