Hlavní obsah

Evans přišel v Alpách o vedení, Kreuziger dojel jedenáctý

PRATO NEVOSO

Český cyklista Roman Kreuziger obsadil v 15. etapě Tour de France jedenácté místo a v průběžném pořadí si polepšil už na čtrnáctou pozici. Do čela závodu se v neděli po první alpské etapě dostal Frank Schleck z Lucemburska. Z vítězství se po 183 kilometrech v cíli v Prato Nevoso radoval Australan Simon Gerrans.

Článek

Schleck si žlutý trikot vybojoval v závěrečném stoupání do cíle v nadmořské výšce 1440 metrů, ve kterém předčil dosavadního lídra Cadela Evanse, na nějž před startem dnešní etapy ztrácel jedinou vteřinu. Australský cyklista se v průběžném pořadí propadl na třetí místo, když ho přeskočil ještě Bernhard Kohl. Rakušan ztrácí na Schlecka sedm vteřin, Evans osm.

"Mám žlutý trikot, tím se mi splnil dětský sen," řekl agentuře AP Frank Schleck. "Díky, brácho," nezapomněl na mladšího sourozence a kolegu z týmu CSC, který mu ve stoupání do cíle výrazně pomáhal. "Jel skvěle. V posledním kopci jsme hlavně díky němu jeli tak rychle. A taky díky němu všichni trpěli. Včetně mě," dodal.

Evans neměl šanci

"Možná to bude znít divně, ale je pro mě jednodušší dát do závodu všechno, když pomáhám bráchovi, než kdybych jel jenom na sebe," uvedl Andy Schleck. "Ráno jsem mu říkal, že dneska získá žlutý trikot a on mi nevěřil. Jsem moc rád, že jsem měl pravdu," uvedl.

"Neměl jsem moc šancí. Byl jsem tam sám proti třem," připomněl převahu jezdců stáje CSC sesazený lídr Evans. "Ale ještě není konec, je to velmi těsné. Myslím, že to je skvělý závod," řekl australský cyklista.

Kreuziger byl ve skupině jezdců, kteří pronásledovali trio uprchlíků Gerrans, Egoi Martinez a Danny Pate. Společnost českému cyklistovi dělali Evans, Andy a Frank Schleckové, Carlos Sastre, Denis Meňšov, Christian Vandevelde a Kohl. Skupinka se v závěru roztrhala a český jezdec do cíle dorazil se ztrátou necelých pěti minut. O čtyři vteřiny porazil dosavadního držitele žlutého trikotu Evanse.

Kreuziger si polepšil v boji o bílý trikot

V klasifikaci o bílý trikot pro nejlepšího cyklisty do 25 let se dvaadvacetiletý Kreuziger posunul na druhé místo. Ztrátu na vedoucího Itala Vincenza Nibaliho, svého kolegu ze stáje Liquigas, stáhl o jednu minutu. Zaostává o minutu a 53 vteřin.

Nedělní etapu poznamenal těžký pád předloňského vítěze Tour Oscara Pereira. Španělský cyklista si při sjezdu z 2744 metrů vysokého Col d'Agnel zlomil klíční kost a letošní ročník slavného závodu pro něj skončil. Jezdci stáje Caisse d'Epargne patřilo v průběžném pořadí 15. místo.

Výsledky - 15. etapa (183 km):
1. Gerrans (Austr.) 4:50:44, 2. Martinez (Šp.) -3, 3. Pate (USA) -10, 4. Arrieta (Šp.) -55, 5. Kohl (Rak.), 6. Sastre (Šp.) oba -4:03, 7. Valverde (Šp.) -4:12, 8. Meňšov (Rus.) -4:23, 9. F. Schleck (Luc.) -4:41, 10. Vandevelde (USA) -4:43, 11. Kreuziger (ČR) -4:46.
Průběžné pořadí:
1. F. Schleck 63:57:21, 2. Kohl -7, 3. Evans (Austr.) -8, 4. Meňšov -38, 5. Vandevelde -39, 6. Sastre -49, 7. Kirchen (Luc.) -2:48, 8. Jefimkin (Rus.) -3:36, 9. Valverde -4:11, 10. Sanchez (oba Šp.) -4:34, ...14. Kreuziger -7:15.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články