Hlavní obsah

Po královské etapě Tour se do žlutého oblékne Sastre, Kreuziger dojel jedenáctý

ALPE D'HUEZ

Královskou sedmnáctou etapu cyklistického závodu Tour de France, jejíž součástí byl také vyhlášený výjezd na průsmyk Col du Galibier (2645 metrů), vyhrál Španěl Carlos Sastre z týmu CSC Saxo Bank a do příští etapy se oblékne do žlutého trikotu. Roman Kreuziger ve středu skončil se ztrátou 3 minut a 11 vteřin na 11. místě.

Článek

Vítězi 210,5 kilometrů dlouhé etapy Sastremu se vyplatil únik, díky nemuž získal rozhodující náskok. Před druhým Samuelem Sanchezem rovněž ze Španělska zvítězil s více než dvouminutovým náskokem. Dosavadní lídr Lucemburčan Frank Schleck dokončil závod se startem v Embrunu a cílem ve známém alpském středisku Alpe d'Huez na pátém místě a v příští etapě již žlutý trikot pro vedoucího jezdce celé Tour neoblékne. Ze druhého místa ztrácí Schleck na vedoucího Sastreho 1 minutu a 24 vteřin.

Jediný český zástupce Roman Kreuziger se posunul v celkovém pořadí o tři příčky vpřed na 13. pozici se ztrátou 12 minut a 13 vteřin. V boji o bílý trikot pro jezdce do 25 let se český cyklista posunul na druhou příčku před svého kolegu z týmu Liquigas Nibaliho. Kreuziger na vedoucího Andyho Schlecka z Lucemburska ztrácí bez dvou vteřin dvě minuty.

Rozhodne nejspíš sobotní časovka

Sastre využil jedné z posledních možností, jak výrazně promluvit do celkového pořadí. "Cestou na vrchol jsem hodně trpěl, ale odměnou mi byla radost ze žlutého trikotu. Jako vrchař musíte využívat šance a tohle byla ta moje," uvedl třiatřicetiletý Španěl, který při svém osmém startu na Tour pojede ve žlutém poprvé.

Tým CSC znovu ukázal svou sílu. Dosud vedoucího muže závodu Franka Schlecka na úpatí závěrečného stoupání doprovodilo pět stájových kolegů. Nakonec měl tým bývalého vítěze Tour Bjärna Riise tři zástupce mezi první pěticí. "Jsem velmi hrdý a šťastný, odvedli jsme dobrou práci. Nevím, jestli nakonec vyhrajeme, ale dneska jsme vyhráli," řekl Riis.

Ve čtvrtek a pátek čekají peloton poklidnější etapy, pro celkové pořadí bude nejspíš rozhodující sobotní časovka na 53 km. Z mužů bojujících o celkové prvenství je v jízdě proti chronometru nejlepší Evans, který v první časovce na Tour skončil čtvrtý. Sastremu na 29,5 kilometru nadělil více než minutu.

Současný lídr si uvědomuje, že časovka pro něj bude těžkou zkouškou. "Mám dva dny na to, abych si užil žlutý trikot, a v sobotu začnu myslet na časovku. Pak zjistím, jestli jsem schopen vyhrát Tour," uvedl.

Evans ví, že v předposlední den závodu má šanci zaútočit. "Bude potřeba zajet dobře časovku. Doufám, že mi v sobotu půjdou nohy," uvedl. Dostihnout Sastreho prý dnes nemohl. "Když máte za svým kolem deset nejlepších cyklistů na světě a máte dvouminutovou ztrátu na jednoho z nejlepších světových vrchařů, tak to není dobrá situace," poznamenal.

TOUR DE FRANCE - 17. etapa (210,5 km):
1. Sastre 6:07:58, 2. Sánchez (oba Šp.), 3. A. Schleck (Luc.) oba -2:03, 4. Valverde (Šp.), 5. F. Schleck (Luc.) oba -2:13, 6. Jefimkin (Rus.), 7. Evans (Austr.), 8. Meňšov (Rus.), 9. Vandevelde (USA), 10. Kohl (Rak.) všichni -2:15, 11. Kreuziger (ČR) -3:11.
Průběžné pořadí:
1. Sastre 74:39:03, 2. F. Schleck -1:24, 3. Kohl -1:33, 4. Evans -1:34, 5. Meňšov -2:39, 6. Vandevelde -4:41, 7. Valverde -5:35, 8. Sánchez -5:52, 9. Valjavec (Slovin.) -8:10, 10. Jefimkin -8:24, ...13. Kreuziger -12:13.
Pořadí jezdců do 25 let:
1. A. Schleck 74:49:18, 2. Kreuziger -1:58, 3. Nibali (It.) -15:24.

Reklama