Hlavní obsah

Osmnáctou etapu Tour vyhrál Burghardt, Kreuziger dojel osmý

SAINT-ÉTIENNE

Čtvrteční 18. etapu cyklistického závodu Tour de France, která vedla z Bourg-d'Oisans do Saint-Étienne, vyhrál v závěrečném sprintu dvou uprchlíků Němec Marcus Burghardt ze stáje Columbia. Kreuziger dojel do cíle na skvělém osmém místě se ztrátou šesti minut a 39 vteřin. Žlutý trikot zůstává Španělu Carlosu Sastremu.

Článek

Německému cyklistovi se podařilo vyhrát taktickou bitvu v závěru čtvrteční etapy, v níž ze svého trháku těžil právě Burghardt společně se Španělem Carlosem Barredem. Barredo, člen týmu Quick Step, se několikrát v závěrečných kilometrech pokusil o únik, nebyl však ani jednou úspěšný. V závěrečném sprintu byl rychlejší Burghardt a Španěl za cílovou páskou dával najevo své zklamání.

Burghardt se dočkal díky čtvrtečnímu triumfu sladké odměny za loňský ročník Tour, kdy obletěly svět záběry jeho bizarní srážky s labradorem, při níž zdemoloval kolo. "Dnes jsem chtěl udělat úspěšný únik za každou cenu," řekl pětadvacetiletý cyklista. "Zhruba deset kilometrů před cílem mi Barredo řekl, že už mě nebude střídat, protože jsem ve spurtu rychlejší. Jsem rád, že měl pravdu," dodal vysoký Němec k vítěznému závěru.

Na Andyho Schlecka Kreuziger nenajel ani vteřinu

Český cyklista Roman Kreuziger v závěru čtvrteční etapy zaútočil a v pětičlenné skupince se odpojil od pelotonu. Nástup jediného českého zástupce ve slavném závodě ale zachytil také jezdec v bílém trikotu pro nejlepšího jezdce do 25 let, o který Kreuziger usiluje - Andy Schleck. Lucemburčan dorazil do cíle o dvě místa za českým cyklistou, ale bez časové ztráty. Schleck tak oblékne bílý trikot i v příští etapě, Kreuziger na něj stále ztrácí bez dvou vteřin dvě minuty.

V úniku v závěru etapy se prý Kreuziger objevil náhodou. "Nastoupili Dumoulin s Desselem a já jel za nimi. Bohužel Andy Schleck si to dojel, takže jsem na něj nic nezískal. Myslím si proto, že boj o bílý trikot je rozhodnutý," řekl Kreuziger novinářům. "Zítra se pokusím pošetřit co nejvíce sil a v časovce to ještě zkusím. V té první na mě Schleck najel minutu, ale může mít špatný den, já naopak dobrý," pokračoval český jezdec.

Kreuziger: Hlavně chci dojet do Paříže

Ve čtvrtek se podle jeho slov hodinu a půl jelo naplno, průměrem 56 kilometrů za hodinu. "Když ale odjela trojice, tak se tempo zvolnilo a jelo se zase až v závěru. I když to vypadalo na klidnou etapu, tak úplně lehké to nebylo," pokračoval Kreuziger. Jeho tým chtěl sice útočit na etapové vítězství, ale když jezdci zjistili, že to nevyjde, už se prý o nic nepokoušeli.

"Můj cíl se nemění, chci dojet hlavně do Paříže. Na Tour se ale počítá umístění do desítky, potom už je jedno, jestli jste třináctý nebo třicátý. Uvidíme," potvrdil Kreuziger, že je nadále připravený bojovat o umístění v Top Ten.

Na předních pozicích průběžného pořadí celé Tour se nic nezměnilo. Stále vede Španěl Carlos Sastre, který se ve čtvrtek do žlutého trikotu oblékl vůbec poprvé. Druhý Frank Schleck ztrácí minutu a 24 vteřin. Kreuziger zůstává na třináctém místě se ztrátou 12 minut a dvou vteřin.

Před čtvrteční etapou byl pouhých třináct sekund za Kreuzigrem bývalý vítěz Gira d'Italia Damiano Cunego. Známý Ital měl však zhruba na 20. kilometru pád, při němž si mimo jiné zranil bradu. Etapu dokončil mezi posledními s více než dvacetiminutovou ztrátou a celkově klesl na dvacátou pozici. "Trefil jsem obrubník a pak si ani nepamatuju, jak jsem se dostal na kolo. Rozhodl jsem se ale, že to dokončím," uvedl potlučený Cunego, jehož do cíle "dotáhli" čtyři jeho kolegové z týmu Lampre. Po vyšetření v nemocnici se nicméně podle agentury SID rozhodl Cunego ze závodu odstoupit.

Před sobotní klíčovou časovkou čeká na peloton relativně rovinatých 165,5 km z Roanne do Montluconu.

Tour de France - 18. etapa (196,5 km):
1. Burghardt (Něm.) 4:30:21 hod., 2. Barredo (Šp.) stejný čas, 3. Feillu, 4. Le Mevel (oba Fr.) oba -3:33, 5. Astarloza (Šp.) -3:35, 6. Dumoulin, 7. Dessel (oba Fr.), 8. Kreuziger (ČR), 9. Hoste (Belg.), 10. A. Schleck (Luc.) všichni -6:39.
Průběžné pořadí:
1. Sastre (Šp.) 79:16:14, 2. F. Schleck (Luc.) -1:24, 3. Kohl (Rak.) -1:33, 4. Evans (Austr.) -1:34, 5. Meňšov (Rus.) -2:39, 6. Vandevelde (USA) -4:41, 7. Valverde -5:35, 8. Sánchez (oba Šp.) -5:52, 9. Valjavec (Slovin.) -8:10, 10. Jefimkin (Rus.) -8:24, ...13. Kreuziger -12:02.
Pořadí jezdců do 25 let:
1. A. Schleck 79:26:18, 2. Kreuziger -1:58, 3. Nibali (It.) -15:35.

Reklama