Hlavní obsah

Sastre si žlutý trikot Tour pohlídal

žírPrávo

Carlos Sastre, nebo Cadel Evans? Otázka, kterou si před vrcholem 95. ročníku Tour de France kladli fanoušci i odborníci. A protože zmíněným vrcholem byla časovka na 53 kilometrů, většina sázela na Australana Evanse. Ten totiž v posledních dvou letech ani jednu časovku se Španělem Sastrem neprohrál.

Článek

Úspěšný byl i v sobotu, jenže Sastreho náskok úplně vymazat nedokázal. Španělovi zůstala před nedělní cestou do Paříže k dobru více než minuta a bylo jasné, že si celkový triumf ujít nenechá.

„Byl jsem před časovkou úplně klidný, i když jsem věděl, že je to šance, která se vyskytne možná jednou za život,“ prohlásil v cíli Sastre, jenž nepatřil před Tour k úplně největším favoritům na celkové vítězství. „Myslím, že jsem si to zasloužil,“ dodal.

Jeho rival Evans byl z výsledku rozčarovaný. „Všechno se zdálo od rána dobré. Pak jsem ale zjistil, že někteří kluci jedou nečekaně rychle. Říkal jsem si: Co se to tady děje?“ popsal své pocity Australan.

Kreuziger: Sastremu to přeju

S názorem, že triumf Sastreho je zasloužený, ale souhlasí i jediný český zástupce v pelotonu Roman Kreuziger. „Přeju mu to, už několik let dokazuje, že je dobrý. Letos byl hodně vidět, zato Evans se v průběhu závodu nijak zvlášť neukázal,“ řekl Kreuziger.

Ten se v časovce ještě pokusil stáhnout téměř dvouminutovou ztrátu na bílý trikot Andyho Schlecka, porazit ho dokázal ale jen o 41 vteřin. „Už před startem mi bylo jasné, že ten odstup je moc velký,“ komentoval to český debutant na Tour.

Časovkářským králem letošní Tour se stal Němec Schumacher, který vyhrál obě jízdy proti chronometru. V sobotu porazil světového šampióna Cancellaru ze Švýcarska o 21 sekund.

Závěrečná, nedělní etapa do Paříže byla podle tradice spíš spanilou cyklistickou jízdou. Už na jejím 22. kilometru přijímal Sastre od kolegů z pelotonu gratulace k celkovému triumfu, o chvíli později se v jeho ruce objevilo šampaňské. Trochu závodit se začalo až při závěrečných okruzích v Paříži, prestižní sprint na Champs-Elysees se stal kořistí Belgičana Steegmanse.

Reklama