Hlavní obsah

Španělé vnímají Sastreho triumf jako dobrý signál před Pekingem

MADRID

Španělsko slaví triumf cyklisty Carlose Sastreho na Tour de France jako příspěvek k mimořádně úspěšnému období španělského sportu, jež nemá v historii téměř obdoby. Podle tamního tisku je triumf třiatřicetiletého cyklisty dalším výrazným povzbuzením před olympijskými hrami, které začnou za necelé dva týdny.

Článek

"Sastre dobyl Paříž v magickém roce španělského sportu. Tohle je totální revoluce," píše v pondělí deník El País. Dlouho nenápadnému cyklistovi už telefonicky gratuloval král Juan Carlos a na středu je pro něj připraveno slavnostní uvítání v Madridu.

Sastreho úspěch navázal mimo jiné na červnový triumf fotbalistů na mistrovství Evropy a vítěznou sérii tenisty Rafaela Nadala, jenž vyhrál po dlouhých letech jako první Španěl Wimbledon a díky nedělnímu vítězství na turnaji v Torontu se blíží pozici světové jedničky.

I proto dominují internetové verzi deníku El Mundo fotografie Nadala a Sastreho. "Sastre obstaral třešničku na dortu v historickém období španělského sportu těsně před olympiádou," uvedl list.

Nad dalším úspěchem španělského sportovce se rozplývá i ministr sportu Jaime Lissavetzky. "To, čeho jsme v červnu a červenci dosáhli, nemá v historii obdoby. Je to důkaz, že tu máme mnoho elitních sportovců, a naznačuje, že budeme mít hodně úspěšné olympijské hry," dodal ministr.

Španělé doufají, že by se v Pekingu mohli minimálně přiblížit rekordnímu počtu 22 medailí, které získali na domácí olympiádě v Barceloně 1992. Vedle cyklistiky mají reálné šance na cenné kovy například v basketbalu, pozemním hokeji, triatlonu, kanoistice, synchronizovaném plavání či chůzi.

Reklama