Hlavní obsah

Valverde vyhrál poprvé Clásiku San Sebastián

SAN SEBASTIÁN

Alejandro Valverde v sobotu poprvé vyhrál nejslavnější jednorázový závod ve Španělsku Clásica San Sebastián. Domácí cyklista tak v generálce na olympijské hry potvrdil solidní spurtérskou formu z Tour de France, kde zvítězil hned v první etapě.

Článek

Osmadvacetiletý Valverde porazil v závodu série ProTour po 239 kilometrech ve spurtu vedoucí skupiny Rusa Alexandra Kolobněva a Itala Davide Rebellina. Ten se stejně jako úřadující olympijský šampión Paolo Bettini snažil v závěru několikrát odjet, aby odvrátil hromadný spurt, ale k němu nakonec došlo.

Generálku na olympijský závod s hromadným startem, jenž se jede v Pekingu za týden, absolvoval ve Španělsku i český reprezentant Roman Kreuziger. Třináctý muž nedávné Tour obsadil dvacáté místo s odstupem 1:36 na vítěze.

Valverde se po sobotním triumfu dostal do čela hodnocení ProTour, které vyhrál už před dvěma lety. Kreuziger je díky svým výkonům na závodech Kolem Romandie a Kolem Švýcarska čtvrtý. Před českým reprezentantem ještě v průběžném pořadí figurují Ital Damiano Cunego a Němec Andreas Klöden.

Výsledky San Sebastián (239 km):
1. Valverde (Šp.) 5:29:11, 2. Kolobněv (Rus.), 3. Rebellin, 4. Bettini, 5. Pellizotti (všichni It.), 6. Meňšov (Rus.) všichni stejný čas, ...20. Kreuziger (ČR) -1:36.
Pořadí ProTour (po 10 z 15 závodů):
1. Valverde 123, 2. Cunego (It.) 104, 3. Klöden (Něm.) 96, 4. Kreuziger 94.

Reklama

Související témata: