Hlavní obsah

Cyklista Sella přiznal doping a doufá v nižší trest

ŘÍM

Italský cyklista Emanuele Sella v pátek před národním olympijským výborem přiznal, že dopoval. Král vrchařů letošního Gira d'Italia zároveň vyšetřovatelům oznámil jméno svého dodavatele a doufá, že díky spolupráci s úřady dosáhne snížení předpokládaného trestu ze dvou let na polovinu.

Článek

Sedmadvacetiletý Sella byl přistižen při mimosoutěžní kontrole 23. června a byl pozitivně testován na krevní doping EPO. Stejně jako jeho krajan Riccardo Ricco, druhý muž Gira, jenž byl přistižen na Tour de France, vědomé porušení pravidel před národním olympijským výborem (CONI) přiznal.

"Ulevilo se mi. Rozhodl jsem se spolupracovat," řekl novinářům po zhruba dvouhodinovém výslechu v sídle CONI Sella. Jako gesto dobré vůle sdělil vyšetřovatelům, jak novou generaci EPO, zvanou CERA, získal. S ohledem na fázi vyšetřování však médiím jméno svého dodavatele neřekl.

Sella zaujal fanoušky, ale i dopingové komisaře svými výkony ve vrchařských etapách Gira. Podle vědeckých studií "letěl" Ital do kopců rychleji než kdysi Lance Armstrong a Marco Pantani.

Italskou cyklistikou otřásá v posledních týdnech jeden dopingový skandál za druhým. Stejně jako Sella a Ricco byli pozitivně testováni na EPO dva méně známí cyklisté Giovanni Carini a Paolo Bossoni. Zakázaný stimulant flenfluramin zase užila úřadující mistryně světa Marta Bastianelliová, jež měla v Pekingu patřit k adeptkám na zisk medaile.

Reklama