Hlavní obsah

Při Tour zřejmě dopoval i Francouz Casper

PAŘÍŽ

Cyklistická Tour de France má další dopingový případ z letošního ročníku. Testem při slavném závodě neprošel Francouz Jimmy Casper, v jehož těle byly zjištěny zakázané látky. Jezdec se hájil tím, že vzal lék proti astmatu a nikoliv za účelem zvýšení výkonnosti. Na rozdíl od osmičky dalších soupeřů, kteří podle Francouzské antidopingové agentury při kontrole vykázali obdobné výsledky, nepředložil potřebné povolení k užívání medikamentu.

Článek

"Dvanáct let jsem měl povolení na jeden lék a to vypršelo 29. května. Další povolení se vztahuje na nový lék," vysvětloval Casper možný důvod nesrovnalostí agentuře AFP. Nyní Casper doufá, že francouzská i mezinárodní federace jeho verzi přijmou a budou mít smilování.

Casperovým životním úspěchem bylo předloňské prvenství v zahajovací etapě Tour. Letošní ročník třicetiletý jezdec nedokončil, protože v 17. etapě přijel do cíle až po časovém limitu. Třináct dní po skončení závodu jej dnes dočasně suspendoval jeho francouzský tým Agritubel, napsala sportovní deník L'Equipe na své internetové stránce.

Dopingová pravidla porušilo během Tour dalších pět cyklistů. Ital Riccardo Ricco měl pozitivní nález na EPO a jeho krajan Leonardo Piepoli se ke krevnímu dopingu přiznal. Dalšími hříšníky byli Kazach Dimitrij Fofonov a Španělé Moises Duenas Nevado s Manuelem Beltránem.

Reklama