Hlavní obsah

Bývalá veslařka Romerová si dojela pro zlato ve stíhacím závodě

Olympijskou vítězkou ve stíhacím závodě na 3 km se v Pekingu stala britská cyklistka Rebecca Romerová, která ještě na minulých hrách startovala jako veslařka a byla členkou stříbrné párové čtyřky. V nedělní britském finále suverénně porazila rozdílem dvou sekund vítězku kvalifikace Wendy Houvenaghelovou a stala se teprve druhým sportovcem, který získal olympijskou medaili ze dvou různých odvětví.

Článek

V moderní olympijské éře se podobný úspěch podařil už jen Američanovi Timu Shawovi, který v Montrealu 1976 získal stříbro v plavání a osm let nato vybojoval medaili stejné hodnoty ve vodním pólu.

Romerová potvrdila, že je novou královnou této disciplíny. Stíhačce dominovala již na březnovém světovém šampionátu v Manchesteru, kde zvítězila i v závodě družstev. Osmadvacetiletá závodnice se přitom cyklistice věnuje pouze tři roky.

"Doufám, že se z toho snu neprobudím. Když jsem projela cílem, musela jsem se ujistit, že jsem to já. Dokázala jsem, co jsem si předsevzala. Věděla jsem, že to bude nejtěžší závod mého života," uvedla bývalá veslařka.

V neděli si mohla k "přestupu" gratulovat, neboť krátce před finále její bývalá posádka prohrála na veslařském kanále souboj o zlato s čínskou párovou čtyřkou.

Česká závodnice Lada Kozlíková zajela v kvalifikaci osmý čas, ale v sobotním čtvrtfinále ji Houvenaghelová dojela po dvou kilometrech. I tak si Kozlíková v této disciplíně vylepšila své olympijské maximum ze Sydney o dvě příčky. V Pekingu absolvuje Kozlíková ještě bodovací závod.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA:
Stíhací závod na 3 km:
Finále: Romerová 3:28,321 - Houvenaghelová (obě Brit.) 3:30,395, o 3. místo: Kalitovská (Ukr.) 3:31,413 - Shanksová (N. Zél.) 3:34,156. Další pořadí: 5. Hammerová (USA), 6. Sereikateová (Lit.), 7. MacTierová (Austr.), 8. Kozlíková (ČR).

Reklama