Hlavní obsah

Konflikt UCI s organizátory Tour de France se blíží ke konci

PEKING

Podle Mezinárodní cyklistické unie (UCI) se chýlí ke konci její několikaletý konflikt s organizátory Tour de France. K urovnání sporu pomohl jako prostředník i bývalý slavný lyžař Jean-Claude Killy, některých schůzek se zúčastnil také prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Článek

UCI válčí s Amaury Sports Organisation (ASO), organizátory Tour, od zavedení vlastní série ProTour. Týmy s licencí ProTour měly podle pravidel zajištěnu účast ve všech závodech seriálu včetně Tour, Gira d'Italia a Vuelty, což se pořadatelům "velkých tour" nelíbilo, neboť chtěli o pozvaných stájích rozhodovat sami. Letos už kvůli tomu poprvé nejsou tři největší závody do ProTour zahrnuty.

Podle nového plánu by měl zůstat stávající cyklistický kalendář se sérií ProTour na jedné straně a takzvaným "historickým kalendářem", jenž zahrnuje tři velké tour a tradiční jednodenní závody, na druhé.

Od roku 2011 bude fungovat bodovací systém

Z výsledků obou kalendářů by měl vzniknout žebříček jezdců a týmů, z něhož se bude vycházet při přihlašování do závodů. Bodovací systém by měl poprvé přijít ke slovu v roce 2011 a měl by určit 17 týmů, které budou mít zajištěnu automatickou účast na Tour.

"Jsem strašně rád, že nový vývoj by mohl tenhle konflikt ukončit. Můžeme oznámit nový směr profesionální cyklistiky, s nímž Amaury Group souhlasila," uvedl McQuaid na pondělní tiskové konferenci v Pekingu.

Jednání mezi znesvářenými stranami zprostředkovával bývalý lyžař Killy, jenž je členem MOV a zároveň byl prezidentem ASO. Na nejvyšší úrovni se schůzek účastnili i Rogge a majitelka Amaury Group Marie-Odile Amauryová.

Reklama

Související témata: