Hlavní obsah

Vydařený únik připravil Leipheimera o vedení na Vueltě

Americký cyklista Levi Leipheimer už podruhé na letošní Vueltě přišel o zlatý trikot vedoucího jezdce. Po deváté etapě ho v čele průběžného pořadí vystřídal Španěl Egoi Martinez, který dorazil do cíle 200 kilometrů dlouhé trasy jako desátý v jedenáctičlenné skupině uprchlíků. Vítězství ve spurtu vybojoval Belgičan Greg van Avermaet.

Článek

Martinez před startem pondělní etapy ztrácel na Leipheimera na šestnáctém místě šest minut a 41 sekund. Skupina původně dvanácti uprchlíků, která se utvořila už po prvním ze čtyř stoupání třetího úseku v Pyrenejích, projela cílem o 6:42 minuty před hlavním polem. Třicetiletý Martinez získal navíc bonifikaci za spurtérské prémie a vede o jedenáct sekund před Leipheimerem.

"Vypadá to, že každé dva roky si užiju chvilku slávy a zrovna dneska to přišlo," radoval se španělský jezdec, který vyhrál etapu na Vueltě i předloni, kdy navíc získal trikot pro nejlepšího vrchaře.

K pondělnímu prvenství mu pomohla strategie stáje Astana, která nechtěla v příštích dnech hájit Leipheimerův zlatý trikot a být pod tlakem. "Ráno jsem Martinezovi říkal, že jestli pojede v úniku, nebudeme se za ním honit," řekl španělské televizi manažer Astany Johan Bruyneel, který vývoj etapy uvítal. "Tenhle závod se bude rozhodovat v horách na severu a tam budeme až za čtyři dny," dodal.

Martinez vybojoval historický úspěch pro stáj Euskaltel-Euskadi, která ještě nikdy neměla vedoucího jezdce v některém ze tří největších závodů sezony. Naděje na udržení své pozice si však nedělá. "Budu se snažit zlatý trikot hájit, co to půjde, i když lídrem týmu zůstává Igor Anton. Já jsem pořád jenom pomocník," prohlásil.

Na třetí místo klesl domácí favorit a vítěz letošního Giro d'Italia Alberto Contador, který ztrácí 32 sekund.

Ve středu absolvují cyklisté desátou etapu pouze s jedním stoupáním druhé kategorie, která je zavede do Zaragozy a měří 151 km.

Vuelta - 9. etapa (200,8 km):
1. Van Avermaet (Belg.) 4:57:22, 2. Rebellin (It.), 3. Flecha (Šp.), 4. Nocentini, 5. Cunego (oba It.), 6. Zandio (Šp.), 7. Halgand (Fr.), 8. Tonti (It.), 9. Kern (Fr.), 10. Martinez (Šp.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Martinez 33:23:56, 2. Leipheimer (USA) -11, 3. Contador -32, 4. Valverde -1:00, 5. Sastre -1:38, 6. Mosquera -2:10, 7. Anton -2:23, 8. Moreno (všichni Šp.) -2:34, 9. Van Goolen (Belg.) -2:54, 10. Gesink (Niz.) -3:22.

Reklama