Hlavní obsah

Armstrong potvrdil návrat k cyklistice a chce znovu vyhrát Tour

AUSTIN

Tři roky po ukončení kariéry legendární cyklista Lance Armstrong ohlásil návrat do profesionálního pelotonu. Americký jezdec, který příští týden oslaví 37. narozeniny, má v plánu zúčastnit se příští rok i Tour de France a přidat k rekordním sedmi triumfům za sebou osmé vítězství.

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

Lance Armstrong je zpátky

Článek

"Jsem rád, že mohu oznámit, že po debatě s dětmi, rodinou a přáteli jsem se rozhodl vrátit k profesionální cyklistice," uvedl dnes Armstrong v prohlášení. Svůj comeback chce využít k tomu, aby upozorňoval na rostoucí hrozbu rakoviny, kterou v minulosti dokázal porazit. "Jen letos zemře na rakovinu po celém světě zhruba osm miliónů lidí. Nastal čas bojovat s rakovinou na globální úrovni."

V rozhovoru pro časopis Vanity Fair Armstrong uvedl, že na sto procent příští rok pojede Tour de France. "Chci se pokusit o osmé vítězství," konstatoval. "O druhé místo nám nejde," doplnil Armstrongův právník a dlouholetý důvěrník Bill Stapleton.

Odborný magazínu VeloNews už v pondělí na svém webu uvedl, že Armstrong chystá návrat a v příští sezóně by měl startovat v pěti závodech včetně Tour. Prý chce jet také závody Kolem Kalifornie a Kolem Georgie a Paříž-Nice a Dauphiné-Libéré.

V kontroverzní stáji Astana?

Podle magazínu by se měl do pelotonu vrátit jako člen kontroverzní stáje Astana, kterou řídí belgický manažer Johan Bruyneel, pod jehož vedením jezdil v týmech US Postal a posléze Discovery Channel. Bruyneel to před oficiálním Armstrongovým oznámením nepotvrdil.

Astana letos nebyla připuštěna na start Tour de France kvůli skandálu z loňského ročníku, kdy byl její jezdec Alexandr Vinokurov ze závodu vyloučen po pozitivním dopingovém testu a stáj poté ze závodu odstoupila.

Armstrong, jenž také čelil obviněním z dopingu, prý hodlá na důkaz "čistoty" svých výkonů během svého návratu zveřejňovat výsledky svých krevních testů na internetu.

Peloton opustil v roce 2005 po sedmém triumfu na Tour. Od té doby si zaběhl několik městských maratonů a nedávno absolvoval také náročný závod na horských kolech ve Skalistých horách.

Reklama