Hlavní obsah

Armstrong má dveře otevřené, říká ředitel Tour de France

PAŘÍŽ

Američan Lance Armstrong, který se po třech letech rozhodl vrátit do cyklistického pelotonu, má dveře na Tour de France otevřené. Prohlásil to ředitel slavného závodu Christian Prudhomme, zároveň však upozornil, že sedminásobný vítěz Tour bude muset projít přísnými dopingovými testy a stejnými procedurami jako ostatní cyklisté.

Foto: Oakley

Americký cyklista Lance Armstrong - ilustrační fotografie

Článek

"A tato pravidla budou v dalších letech mnohem přísnější než v minulosti, než jak to zažil Armstrong. Nebude mít žádné výjimky," uvedl ve středu Prudhomme.

Američan nikdy nebyl pozitivně testován, ale spekulace se v minulosti několikrát vyrojily zejména kvůli tomu, jak soupeře v pelotonu drtil. "Od roku 1999 se kolem něj rojí spekulace, každý to ví," řekl Prudhomme.

Příští týden sedmatřicetiletý Armstrong se nechal slyšet, že by rád poosmé vyhrál prestižní etapový závod ve Francii, jemuž kraloval v letech 1999-2005. Pokud by se mu to podařilo, byl by nejstarším vítězem Tour v historii. Rekordmanem v tomto směru je Belgičan Firmin Lambot, kterému bylo při triumfu v roce 1922 šestatřicet let.

Zájem projevilo několik stájí

Zatím není jasné, v jakém týmu se Armstrong příští rok na Tour de France přihlásí. Zájem projevilo hned několik stájí, hovoří se i o Astaně s manažerem Johanem Bruyneelem, který Armstrongovi pomohl k sedmi triumfům na Tour. Astana však letos na Tour kvůli loňskému dopingového skandálu Alexandra Vinokurova nesměla. Pokud nebude pozvána ani příští rok, hodlá prý Armstrong apelovat u francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Bruyneel by Armstronga ve své stáji uvítal. "Pokud se jedná o vážný návrat k profesionální cyklistice, jediné, co mohu říct je, že si umím jeho angažmá v Astaně představit," řekl. "Rozhodně bych ho nerad viděl u konkurence," doplnil.

Podle odborníků by cyklistický profesionální peloton, stíhaný v posledních letech dopingovými skandály, podobný mediálně zajímavý příběh potřeboval. Armstrong zároveň svůj návrat bere jako snahu zviditelnit boj proti rakovině, kterou kdysi trpěl.

V srpnu absolvoval náročný závod

K myšlence na comeback ho prý přimělo i pomalé tempo při letošním ročníku Tour. "Na kole se cítím stejně dobře jako v minulosti," uvedl. V srpnu absolvoval náročný závod na horských kolech na 100 mil ve Skalistých horách. "Okamžitě nastartoval mé motory," řekl Armstrong.

Svůj návrat bere vážně, angažoval dokonce skupinu kameramanů, kteří mají jeho trénink na příští sezónu natáčet a dokumentovat, stejně jako jeho dopingové testy. "Tato generace cyklistů je ta nejčistší, co kdy za poslední desetiletí byla. Možná kdy vůbec," prohlásil Američan. "A já jsem jezdil ve špinavé generaci," naznačil, že pokud bude jezdit jako v minulosti, bude opět vyhrávat.

Závodníky Armstrongův návrat překvapil, ale většina ho přivítala. "Je to skvělé, pro tento sport udělal hodně, nejvíc ze všech" prohlásil jeho dlouholetý spolujezdec z týmu US Postal George Hincapie. "Jeho snahu vítám. Pokud to bude korektní, ať se tak stane," řekl německý spurtér Erik Zabel. "Rád budu závodit proti takové legendě," uvedl další Němec Stefan Schumacher, který na letošní Tour vyhrál obě časovky.

Contador Američanův comeback přivítal

Loňský vítěz Tour de France Alberto Contador Američanův comeback rovněž přivítal. Navíc by chtěl, aby jezdil s ním za Astanu. "Byl by to skvělý parťák. Je to lídr, od kterého se dá hodně naučit," prohlásil. Podle něj není nemožné, aby se Armstrong vrátil ve stejné formě, v jaké peloton opouštěl. "Věřím mu," řekl.

Naopak někdejší velký soupeř amerického jezdce Jan Ullrich neskrýval pochybnosti. "Nedokážu si to představit. Uvěřím tomu, teprve až ho uvidím na startu," uvedl vítěz Tour z roku 1997, jenž loni ukončil kariéru poté, co čelil vážným obviněním z dopingu. Německá média už začala spekulovat, zda ho Armstrongův krok rovněž nevyprovokuje k návratu.

Návrat Armstronga tvrdě zkritizoval německý dopingový expert Werner Franke. "Je to další podvod na lidi. Pokud se vrátí, měl by dostat okamžitě distanc," řekl agentuře SID s odkazem na podezření, že si Američan k prvnímu triumfu na Tour v roce 1999 pomohl užíváním EPO. Nezávislí vyšetřovatelé najatí Mezinárodní cyklistickou unií UCI jej však předloni očistili.

Reklama