Hlavní obsah

Contador zaútočil v horách a vede Vueltu

Domácí favorit Alberto Contador vyhrál třináctou etapu cyklistické Vuelty, která vyvrcholila náročným stoupáním na Alto de L'Angliru do výšky 1560 metrů nad mořem. Vítěz loňské Tour de France a letošního Giro d'Italia si při své premiérové účasti v závodu Kolem Španělska připsal první triumf a posunul se do čela celkového pořadí. Před Američanem Levim Leipheimerem, který uhájil druhé místo, vede o minutu a sedm sekund.

Článek

Contador se odpoutal od soupeřů zhruba tři kilometry před cílem a zvítězil o 42 sekund před krajanem Alejandrem Valverdem, který napravil zaváhání z předchozí etapy, v níž ztratil na další favority několik minut. V průběžné klasifikaci si polepšil na pátou příčku, na Contadora však ztrácí téměř pět minut. Španělský triumf v sobotu korunoval třetím místem Joaquín Rodríguez.

Dosavadní lídr závodu Španěl Egoi Martínez dojel do cíle 209,5 km dlouhé trasy na 23. místě. Za Contadorem zaostal o sedm minut a klesl na osmou pozici.

"Snažil jsem hlavně setřást Sastreho, to je pro mě hlavní soupeř. A to se mi povedlo," liboval si Contador. Na letošního vítěz Tour de France najel minutu a 32 sekund, v průběžném pořadí na něj Sastre ztrácí tři minuty. "Dneska to byla nejtěžší etapa celého závodu a nemohl jsem si tu šanci nechat uniknout. Vyhrát na L'Angliru je něco mytického. Přijelo mi sem fandit hodně lidí, i od nás, a to mi to stoupání ulehčilo," dodal pětadvacetiletý jezdec stáje Astana.

"Alberto je vrchařská hvězda. Nemohl jsem dělat víc než jet si své tempo. Měl jsem pocit, že ten kopec nikdy neskončí," uvedl Sastre.

Contador může vyhrát všechny tři velké Tour

Contador se může stát pátým cyklistou, který vyhraje všechny tři velké Tour. "Ještě není hotovo, ale vypadá to mnohem lépe než o den dříve. Vedu a mohu jet defenzivně. Vidím to optimisticky," řekl závodník, který byl před třináctou etapou třetí půl minuty za Martínezem.

Už podruhé se objevil v dlouhém úniku Slovák Matej Jurčo. Tentokrát ujel společně s Francouzem Christophem Kernem a Nizozemcem Maartenem Tjallingiim, deset kilometrů před cílem však o naději na úspěch přišli.

Už před startem náročné etapy opustil peloton španělský spurtér Oscar Freire, který vyhrál desátou etapu. Nyní se bude připravovat na mistrovství světa, kde bude usilovat o čtvrtý titul v kariéře.

V neděli pojedou cyklisté z Ovieda do Fuentes de Invierno, etapa měří 158,4 km. Na trati je i stoupání na Puerto de Somiedo do výšky 1480 metrů.

13. etapa (209,5 km):
1. Contador 5:52:35, 2. Valverde -42, 3. Rodríguez (všichni Šp.) -58, 4. Leipheimer (USA) -1:05, 5. Sastre (Šp.) -1:32, 6. Gesink (Niz.) -1:56, 7. Mosquera (Šp.) -2:18, 8. Zaugg (Švýc.) -2:28, 9. Cunego (It.) -2:43, 10. Moreno (Šp.) -3:01.
Průběžné pořadí:
1. Contador 51:41:17, 2. Leipheimer -1:07, 3. Sastre -3:01, 4. Mosquera -4:19, 5. Valverde -4:40, 6. Rodríguez -4:51, 7. Gesink -5:09, 8. Martínez (Šp.) -6:56, 9. Rebellin (It.) -7:39, 10. Zaugg -8:41.

Reklama

Související témata: