Hlavní obsah

Cyklista Dapena si v 15. etapě Vuelty dojel pro životní triumf

PONFERRADA

Vítězem 15. etapy Vuelty se stal španělský cyklista David García Dapena. Pro největší úspěch v kariéře si třicetiletý domácí závodník dojel do cíle v Ponferradě po sólovém úniku. Trikot pro nejlepšího jezdce udržel Alberto Contador.

Článek

García Dapena se dostal brzy do úniku spolu s dalšími 17 jezdci, tři kilometry před cílem však kolegům dokázal ujet a do Ponferrady nakonec dorazil se sedmnáctivteřinovým náskokem před druhým Nickem Nuyensem z Belgie a krajanem Juanem Manuelem Garatem.

"Věděl jsem, že dneska mi to vyjde. Dvacet kilometrů jsem sice pořád někoho honil, ale pak přišla moje chvíle. Pak už mě nemohlo nic zastavit," citovala agentura Reuters vítěze letošního závodu Kolem Turecka. "Dneska jsem si splnil všechny sny," přidal Dapena. "Před sezonou jsem si řekl, že bych chtěl vyhrát etapový závod, což se mi povedlo v Turecku. Druhým snem pak byl etapový triumf na Vueltě a ten jsem si splnil dnes," dodal.

Vítěz loňské Tour de France a letošního Giro d'Italia Contador dorazil do cíle v hlavním poli spolu se všemi favority se ztrátou více než 14 minut. Jeho průběžné vedení neohrozil ani pád 45 kilometrů před cílem, po kterém mu lékaři museli ošetřit ránu na levé noze. Poté se do hlavního pole vrátil.

Španělský jezdec, který se může stát pátým cyklistou historie, jenž vyhraje všechny tři velké Tour, má v čele průběžné klasifikace náskok jedné minuty a 17 vteřin před týmovým kolegou z Astany Levim Leipheimerem.

V úterý je na programu 186 kilometrů dlouhá etapa s cílem v Zamoře a Contador pojede ve zlatém trikotu lídra závodu počtvrté za sebou.

Vuelta - 15. etapa (202 km):
1. Dapena (Šp.) 5:02:27, 2. Nuyens (Belg.), 3. Garate (Šp.) oba -17, 4. Tiralongo (It.) -33, 5. Astarloza -36, 6. Arroyo (oba Šp.) -39.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 61:13:48, 2. Leipheimer (USA) -1:17, 3. Sastre -3:41, 4. Mosquera (oba Šp.) -4:35, 5. Gesink (Niz.) -5:49, 6. Valverde (Šp.) -6:00.

Reklama

Související témata: