Hlavní obsah

Cyklista Boonen vyhrál na Vueltě svou druhou etapu

ZAMORA

Belgický cyklista Tom Boonen vyhrál 16. etapu španělské Vuelty, která vedla z Ponteferrady do Zamory. Světový šampión z roku 2005 si připsal již druhý dílčí úspěch, nejrychlejší byl i v dojezdu třetí etapy. Na celkové pořadí neměl úterní výsledek žádný vliv, s náskokem více než jedné minuty vede stále domácí Alberto Contador před Američanem Levim Leipheimerem.

Článek

Cyklisté měli před sebou hned na úvod stoupání na Alto del Acebo, ale ani pak své tempo příliš nezrychlili. Z poklidné jízdy je nevyvedl ani únik dvojice Jesús Rosendo a Walter Pedraza. Ti si udržovali dvouminutový náskok, osm kilometrů před cílem ale zrychlenému tempu pelotonu neodolali. Závěrečný spurt připravil nejlépe pro svého specialistu tým Quick Step a Boonen se mu odvděčil dalším vítězstvím.

"Máme za sebou několik těžkých etap a já se navíc ještě před nimi zranil. Měl jsem obavy o svůj stav, koleno dostalo pěkný výprask, ale dobře se to hojí. Druhá výhra, navíc v těchto závěrečných etapách, ukazuje, že si udržuju dobrou formu," vysvětlil v cíli Boonen.

Do úterní etapy už nezasáhl Ital Damiano Cunego, jenž se bude připravovat na blížící se světový šampionát. V nejbližších dnech chtějí odstoupit i další favorité na zisk zlata ze závodu s hromadným startem, který se v italském Varese pojede 28. září. Dnešní vítěz plánuje odjet ještě středeční etapu do Valladolidu, poté se vydá domů do Belgie.

Vuelta - 16. etapa (186,3 km):
1. Boonen (Belg.) 5:21:16, 2. Pozzato (It.), 3. Haussler (Něm.), 4. Delage (Fr.), 5. Vaitkus (Lit.), 6. Fernandez de Larrea (Šp.), 7. Usov (Běl.), 8. Santambrogio, 9. Gatto (oba It.), 10. Hinault (Fr.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 66:35:04, 2. Leipheimer (USA) -1:17, 3. Sastre -3:41, 4. Mosquera (oba Šp.) -4:35, 5. Gesink (Niz.) -5:49, 6. Valverde -6:00, 7. Rodríguez -6:11, 8. Martínez (všichni Šp.) -8:56, 9. Moncoutie (Fr.) -9:32, 10. Zaugg (Švýc.) -10:01.

Reklama