Hlavní obsah

Z etapového vítězství se na Vueltě radoval Weylandt

VALLADOLID

Úterní 17. etapu cyklistické Vuelty vyhrál Wouter Weylandt. Belgický jezdec triumfoval po 148 kilometrech ze Zamory do Valladolidu v hromadném spurtu. Zlatý trikot lídra závodu udržel domácí Alberto Contador.

Článek

Pro třiadvacetiletého Weylandta byl úterní triumf největším úspěchem dosavadní kariéry. Cyklista stáje Quick Step se dosud mohl pochlubit dílčími vítězstvími v závodech Eneco Tour či Kolem Belgie. "Většinou rozjíždím sprinty pro Toma Boonena, ale asi dvacet kilometrů před cílem řekl, že dneska dostanu šanci," citovala Weylandta agentura Reuters. "Před čtyřmi dny jsem měl ošklivý pád a teprve dneska jsem se cítil opravdu zcela fit," dodal. "Celý rok pro mě byl plný pádů a menších zranění, takže tenhle první triumf na velkém závodě je pro mě velmi výjimečný," dodal.

Úterní rovinatá etapa průběžné pořadí v čele závodu vůbec nezměnila. Jezdec stáje Astana Contador vede o minutu a 17 vteřin před týmovým kolegou Levim Leipheimerem. Pokud přiveze zlatý trikot až do Madridu, kde Vuelta v neděli končí, stane se pátým cyklistou historie, který vyhraje všechny tři velké Tour. Pětadvacetiletý Španěl loni vyhrál Tour de France a letos se radoval z triumfu na Giro d'Italia.

"Dnešní etapa byla pro spurtéry. Mým hlavním cílem bylo, dojet bez nehody do cíle," řekl Contador, který si chce pojistit vedení v sobotní časovce na 17 kilometrů. "V ní si s Levim od podlahy zazávodíme, nebudeme mít žádné instrukce od vedení stáje. Už se nemůžu dočkat," dodal.

Před startem úterní etapy převzal z rukou ředitele závodu Abrahama Olana ocenění za celoživotní přínos cyklistice Erik Zabel. Pro sedmatřicetiletého Němce to byl jediný dnešní úspěch, protože o účast v závěrečném spurtu ho sedm kilometrů před cílem připravil defekt pneumatiky.

VUELTA - 17. etapa (148,2 km):
1. Weylandt (Belg.) 3:18:48, 2. Breschel (Dán.), 3. Usov (Běl.), 4. Fernandez (Šp.), 5. Haussler (Něm.), 6. Van Avermaet (Belg.), 7. Gatto (It.), 8. Hinault (Fr.), 9. Santambrogio, 10. Corioni (oba It.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 69:53:52, 2. Leipheimer (USA) -1:17, 3. Sastre -3:41, 4. Mosquera (oba Šp.) -4:35, 5. Gesink (Niz.) -5:49, 6. Valverde -6:00, 7. Rodríguez -6:11, 8. Martínez (všichni Šp.) -8:56, 9. Moncoutie (Fr.) -9:32, 10. Zaugg (Švýc.) -10:01.

Reklama

Související témata: