Hlavní obsah

Arroyo si triumfem v 19. etapě Vuelty dojel pro životní úspěch

Španěl David Arroyo vyhrál 19. etapu cyklistické Vuelty. V závěrečném spurtu porazil osmadvacetiletý závodník Bělorusa Vasilije Kirijenku a dojel si pro životní úspěch. Ve zlatém trikotu lídra je stále Alberto Contador, kterého od celkového triumfu dělí dvě etapy včetně sobotní horské časovky.

Článek

V páteční etapě se opět dařilo uprchlíkům. Arroyo spolu s Julienem Loubetem a Kirijenkou ujeli z vedoucí skupiny třinácti cyklistů zhruba 45 kilometrů před cílem. Loubet nevydržel tempo španělského a běloruského jezdce a Kirijenka s Arroyem zbyli v úniku sami. Domácí cyklista poté nechal skoro celý únik odtáhnout Kirijenku a 150 metrů před cílem v Segovii využil ušetřených sil a soupeře přespurtoval. "Ano, celé to oddřel skoro sám. Ale já mu řekl, že mu nechci v úniku pomáhat, protože naším cílem bylo dostat do čela Valverdeho," řekl Arroyo. "Myslím, že to od něj bylo trochu naivní," přidal.

Přestože Kirijenka odtáhl skoro celý únik a nakonec dojel druhý, nebyl v cíli naštvaný. "Pro mě je druhé místo jako vítězství," prohlásil sedmadvacetiletý Bělorus.

Dosavadním největším úspěchem osmadvacetiletého Arroya byly dvě vyhrané etapy v závodě Kolem Portugalska před čtyřmi lety.

Contador, který jede Vueltu poprvé v kariéře, může o svém triumfu rozhodnout v sobotní 17 kilometrů dlouhé časovce. Španělský jezdec do ní nastoupí s náskokem minuty a 17 vteřin před týmovým kolegou z Astany Levim Leipheimerem. "Náskok by mi měl stačit," řekl Contador agentuře Reuters. "Když mi budou fungovat nohy, předpokládám, že pojedu dobře. Trasu znám a citím se dobře," dodal.

Pokud Contador přiveze zlatý trikot až do Madridu, kde Vuelta v neděli skončí, stane se pátým cyklistou historie, který vyhraje všechny tři velké Tour. Pětadvacetiletý Španěl loni vyhrál Tour de France a letos se radoval z triumfu na Giro d'Italia.

Na start páteční etapy se nepostavil úřadující světový šampión Paolo Bettini, který se šetřil na blížící se mistrovství světa ve Varese.

VUELTA - 19. etapa (145,5 km):
1. Arroyo (Šp.) 3:27:03, 2. Kirijenka (Běl.) -5, 3. Nuyens (Belg.) -11, 4. Valverde (Šp.), 5. Van Avermaet (Belg.), 6. Bruseghin (It.), 7. Gesink (Niz.), 8. Perez, 9. Contador (oba Šp.), 10. Moncoutie (Fr.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Contador 77:21:52, 2. Leipheimer (USA) -1:17, 3. Sastre -3:41, 4. Mosquera (oba Šp.) -4:35, 5. Gesink (Niz.) -5:49, 6. Valverde -6:00, 7. Rodríguez -6:05, 8. Martínez (oba Šp.) -8:56, 9. Moncoutie -9:32, 10. Zaugg (Švýc.) -10:01.

Reklama

Související témata: