Hlavní obsah

Armstrong bude jezdit v barvách Astany

ALMATY/NEW YORK

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong se příští rok vrátí do světa cyklistiky v barvách týmu Astana. Oznámil to na tiskové konferenci v New Yorku. Comeback zdůvodnil hlavně celosvětovou kampaní s názvem Live Strong na boj s rakovinou pod hlavičkou své nadace.

Foto: Oakley

Americký cyklista Lance Armstrong mává fanouškům na Tour de France.

Článek

Do závodů nyní skočí v lednu v etapách Tour Down Under v Austrálii. „Nemohu garantovat osmé vítězství na Tour, ale mohu slíbit, že poslání naší nadace bude mít dopad na společnost celého světa,“ řekl Armstrong, jenž 18. září oslavil 37. narozeniny. Kariéru ukončil v roce 2005 po sedmém triumfu na Tour v řadě.

„V roce 2009 budu jezdit za Astanu,“ oznámil během konference bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a jeho nadace. Tým, který financují kazašští boháči a je registrován v Lucembursku, vede Belgičan Johan Bruyneel, dlouholetý šéf stájí US Postal a Discovery Channel, v nichž Armstrong triumfoval na Tour. Oba jsou velcí přátelé, příchod Američana do Astany se čekal.

To však může mít dopad na budoucnost Alberta Contadora, který triumfem na Vueltě završil svůj zlatý hattrick v podobě vítězství na všech Grand Tours. Je zřejmé, že by ho Armstrong odsoudil na Tour jen do role domestika. „Těším se, že s ním budu jezdit, je to nyní nejlepší cyklista světa. A nevím, jestli budu stejně dobrý jako on,“ řekl Armstrong.

Contador je však jiného názoru. „S příchodem Armstronga mohou nastat situace, kdy ho tým dá na první místo. To by mi ublížilo,“ prohlásil Španěl, jenž má v Astaně smlouvu do roku 2010. Později však výroky mírnil: „Lidé chtějí kontroverzi a já proti Lanceovi nic nemám.“ Na Armstrongovu „čistotu“ bude dohlížet antidopingový expert Don Catlin.

„Contador by musel být blázen, kdyby zůstal,“ reagoval pro Právo cyklista stáje Liquigas Roman Kreuziger. Armstrongův návrat bere s rozpaky. „Jsem zvědav, jestli se skutečně vrátí na Tour. Myslím si, že v pelotonu z Armstrongova návratu nikdo nadšen není. Tenkrát skončil včas, teď bude akorát hazardovat se svým jménem,“ dodal Kreuziger.

Reklama