Hlavní obsah

Raboň si chce v časovce na šampionátu spravit chuť

PRAHA

Jediným Čechem, který se ve čtvrtek postaví v italském Varese na start časovky mužů v rámci mistrovství světa, bude cyklista americké stáje Columbia František Raboň. Dopředu nevyhlašuje žádné plány, ale dobře ví, že má co napravovat. Na posledních dvou šampionátech zůstal hluboko za očekáváním.

Článek

„Věřím si na solidní umístění, připraven jsem dobře. V tréninku jsem udělal maximum, hodně jsem jezdil na časovkářském speciálu. Doufám, že to bude o dost lepší než v minulých letech,“ řekl Raboň. Loni ve Stuttgartu byl až padesátý, v roce 2006 v Salcburku čtyřicátý.

Kdyby se mu nyní ve Varese podařila první dvacítka, byl by určitě spokojen. „Sezóna byla sice dlouhá, ale cítím se dobře,“ tvrdí letošní mistr republiky. „Poslední časovky, které jsem letos jel, mi docela vyšly. Byl jsem dvakrát pátý a jednou šestý, tak uvidíme,“ přiznal Raboň, který skončil v sobotu třetí v závodě Praha–Karlovy Vary–Praha a nedávno slavil prvenství v etapě Kolem Irska.

Startovní listina časovky je nabitá hvězdami. I přesto, že se kvůli ztrátě motivace odhlásil mistr světa z posledních dvou let a olympijský vítěz z Pekingu Švýcar Cancellara. „On byl jasný favorit. Kdyby startoval, nikdo ho neporazí. Ale asi toho má po sezóně plné zuby,“ tušil Raboň. „Takhle je na titul minimálně deset adeptů,“ odhadoval.

Mezi největší favority patří Australan Rogers, Raboňův stájový kolega. Během roku žije právě ve Varese, takže pojede na trati, kterou dokonale zná. „Určitě bude hodně vysoko,“ řekl Raboň. Rogers je trojnásobným mistrem světa z let 2003–2005. Na zlato si brousí zuby i Američan Leipheimer nebo Brit Millar. Na startu bude naopak chybět čerstvý vítěz Vuelty Španěl Contador.

„I tak je tady strašná konkurence. Doufám, že nám vydrží krásné počasí, protože loni jsem jel skoro celou dobu za deště,“ řekl Raboň z Itálie, kde je už od pondělka. Ať dopadne jakkoliv, místo na příští sezónu má v týmu Columbia jisté už teď. Nedávno totiž podepsal nový kontrakt. „Jsem za to rád,“ přiznal.

Reklama

Související témata: