Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger: Pod tlakem nebudu, své už jsem odvedl

Český cyklista Roman Kreuziger se připravuje na nadcházející světový šampionát v italském Varese. Třináctý muž celkové klasifikace letošní Tour de France do dějiště mistrovství dorazí až v sobotu. Ze svého domu na Apeninském poloostrově to má do Varese jen dvě hodiny autem. "Myslím, že bude dost času okruh poznat během závodu," řekl Kreuziger.

Článek

Proč jste se rozhodl cestovat do Varese až v sobotu?

Kvůli tomu, že v pátek jela závod třiadvacítka, zrušili trénink na trati. Při minulých šampionátech býval vždycky pátek volný a mohli jsme trénovat na okruhu. Takhle nemělo smysl, abych jel dřív. Než tam jezdit za plného provozu, to jsem radši v klidu trénoval u Lago di Garda. Ze svého italského domova to mám do Varese autem dvě hodiny, po příjezdu si dám masáž a na okruh půjdu až ráno na start.

Není to handicap?

Myslím, že bude dost času okruh poznat během závodu. Možná se pojede rychle první kolo, pak se zvolní. Vím, že jsou tam dost úzké cesty, takže čekám spíš poziční boj. Až se bude blížit závěr, každý se bude tlačit dopředu.

Kolik jste toho před šampionátem natrénoval?

Volno jsem měl jen v pondělí, jinak jsem byl na kole každý den. Nejdelší trénink jsem jel ve středu, asi šest hodin, ve čtvrtek necelých pět.

Jaké máte ambice?

Cítím se dobře. Neříkám, že tam my Češi budeme určovat vývoj závodu a útočit na medaile, ale chtěl bych se ukázat v dobrém světle. To znamená nevozit se na konci balíku, ale dostat se do nějakého úniku nebo v závěru zkusit urvat skupinu a dovézt ji do cíle.

Jste nervózní?

Je to možná můj poslední závod v sezóně a vím, že nemám co ztratit. Pod tlakem rozhodně nebudu, protože už jsem si letos své odvedl. Ať to dopadne jakkoliv, sezónu budu hodnotit jen kladně.

Před čtyřmi lety jste vybojoval titul juniorského mistra světa. Získáte někdy zlato i v elitní kategorii?

Já myslím, že to moc reálné není. Pokud se bude rozhodovat ve spurtech, jak to většinou na šampionátech bývá, nemám šanci. Nejsem rychlý. Leda že by vyšel nějaký únik.

Koho považujete za největší favority?

Bude to boj Italů se Španěly, možná může překvapit někdo z Němců nebo Belgičanů. Italové jedou doma a chtějí zlato. Stejně jako na olympiádě vsadí na dva lídry: Bettiniho a Rebellina, zbytek pojede na ně. Ze Španělů budou největšími adepty na titul Freire s Valverdem.

Reklama