Hlavní obsah

Italská policie prohledala kvůli dopingu hotel lucemburských cyklistů

Na cyklistické mistrovství světa v italském Varese, jež v neděli vyvrcholí závodem mužů, dopadl stín dopingu. Podle agentury DPA podnikla policie razii v hotelu lucemburské výpravy, která se usídlila v městě Gaggiolo u švýcarských hranic. Zatím není jasné, zda měla akce souvislost s nedávným dopingovým obviněním Franka Schlecka a zda se při razii našly zakázané látky.

Článek

Podle očitých svědků prohledalo hotel necelé dva dny před vrcholem MS zhruba dvacet policistů. Akci nařídilo státní zastupitelství ve Varese.

Razie může mít souvislost s informací, kterou přinesl list Süddeutsche Zeitung. Starší z bratrské dvojice Schlecků byl prý v minulosti klientem nechvalně známého španělského lékaře Eufemiana Fuentese, což deník dokládá výpisem z bankovního účtu na částku 6991 eur.

K Schleckově platbě Fuentesovi mělo dojít v březnu roku 2006. Kopie šeků poskytl lucemburskému národnímu svazu kriminální úřad ve Wiesbadenu a národní antidopingová komise si Schlecka předvolala k výslechu.

Šestý muž letošní Tour de France, na níž měl dva dny v držení žlutý trikot pro lídra, však spojení s lékařem distribuujícím doping odmítl. "Koncentruju se na závod. Nikdy jsem nedopoval," řekl v sobotu Schleck agentuře DPA.

Podle pravidel stačí dopingové podezření

Je však možné, že osmadvacetiletý jezdec do nedělního závodu nezasáhne, protože podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) stačí k zákazu startu jen dopingové podezření. Kvůli tomu přišel z rozhodnutí soudu o loňské MS jeden z favoritů Alejandro Valverde, jenž čelil podezření, že se s Fuentesem zapletl.

Ačkoli podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) stačí k zákazu startu jen dopingové podezření, osmadvacetiletý jezdec do nedělního závodu zasáhne. Na dnešní tiskové konferenci to potvrdil prezident UCI Pat McQuaid s tím, že ve Schleckův neprospěch nehovoří žádné důkazy. Kvůli podezření z dopingu přišel z rozhodnutí soudu o loňské MS jeden z favoritů Alejandro Valverde, o němž se spekulovalo, že se s Fuentesem zapletl.

Nejprominentnějším Fuentesovým klientem byl po Janu Ullrichovi, jenž už ukončil kariéru, Ital Ivan Basso. Vítěz Gira d'Italia 2006 dostal za plánování dopingu dvouletý trest, který mu vyprší příští týden. Ve Fuentesových aktech se objevila zmínka o "Příteli Birilla", což se mohlo týkat Schlecka. Birillo bylo Bassovo krycí jméno, v té době byli oba členy týmu CSC. "Pana Fuentese neznám," řekl Schleck v červnu, když policisté během Tour prohledali auto, které řídil jeho otec.

O možných podvodech v cyklistickém pelotonu by mělo být jasno v příštích týdnech. Francouzská antidopingová agentura se totiž chystá v pondělí provést další analýzy vzorků odebraných na letošní Tour. "Někteří cyklisté, kteří jsou teď ve Varese, asi nebudou mít klidné spaní," řekl listu Gazzetta dello Sport prezident francouzské antidopingové agentury Pierre Bordry.

Laboratoř v Chatenay-Malabry prý našla metodu, jak odhalit nový produkt na bázi EPO CERA. Na Tour ho měli v těle vítěz dvou etap Riccardo Ricco a veterán Manuel Beltrán, kteří byli odhaleni ještě v průběhu závodu.

Reklama

Související témata: