Hlavní obsah

Účast Armstronga na Tour Down Under není jistá

VARESE

Plánovaná účast cyklistické legendy Lance Armstronga na lednovém závodě Tour Down Under v Austrálii může být ohrožena. Mezinárodní cyklistická unie UCI totiž nemusí Američana na start pustit vzhledem k tomu, že nebyl v průběhu posledních tří let testován dopingovými komisaři. A to odporuje pravidlům.

Článek

Podle nich musí jezdec ohlásit návrat šest měsíců před prvním startem, aby mohl být k dispozici pro mimosoutěžní dopingové testy. To Armstrong nesplňuje, nicméně v nedávné době se účastnil běžeckých maratonů a malých závodů například na horském kole, takže není jednoznačné, od jakého data bude jeho návrat počítán.

"Musíme se na to podívat. Neznám přesná data, kdy začal závodit," připustil šéf UCI Pat McQuaid. Podle mluvčího Astany, nového Armstrongova týmu, byl sedminásobný vítěz Tour de France již u americké antidopingové agentury registrován 9. srpna před závodem horských kol v Leadville, podrobnější informace ale nepodal.

Podobné problémy s nedostatečnou antidopingovou evidencí během přestávky v kariéře měl i britský sprinter Dwain Chambers. Kvůli tomu jej národní atletická federace UK Athletics nechtěla pustit na start kvalifikačních závodů pro letošní halové MS.

Reklama